Print this page

Παράλληλη φροντίδα | Πώς να φροντίσετε ταυτόχρονα ένα βρέφος κι ένα νήπιο!

Είναι τόσο ευχάριστη η υποδοχή του νέου μέλους της οικογένειας στο σπίτι! Όμως το να φροντίζει κάποιος δύο παιδιά είναι δουλειά από κουραστική έως και εξαντλητική! Υπάρχουν όμως τρόποι για να διαχειριστείτε τη κατάσταση, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:
Δηλώστε συμμετοχή για το νήπιο σας σε ένα προσχολικό πρόγραμμα: Ακόμα και αν είναι μερικής απασχόλησης, η κατάλληλη στιγμή για να γράψετε το μεγαλύτερο σας παιδί στο προνήπιο ή σε κέντρο προσχολικής απασχολησης είναι όταν έχετε φέρει το μωρό στο σπιτι. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να αφοσιωθείτε στο μωρό σας αλλά θα δώσει και την αίσθηση στο νήπιο σας πως κάνει κάτι που μόνο τα «μεγάλα» παιδιά μπορούν να κάνουν. Φανείτε εντυπωσιασμένοι κάθε φορά που παραλαμβάνετε το νήπιο σας, ρωτείστε πως πήγε η μέρα του και δώστε ανάλογη σημασία και σε ό,τι κάνει και σας φέρνει σπίτι.

Δημιουργήσετε μια περιοχή παιχνιδιού για το νήπιο σας: Τοποθετείστε παιδικά ράφια και κουτιά για να βάζει τα παιχνίδια του και επιλεξτε παιχνίδια που θα μπορεί να παίξει μόνο του. Leggo, playmobil, ζωγραφική, παζλ (ανάλογα την ηλικία ). Θα χρειαστείτε σίγουρα και τραπέζι με καρεκλάκι για νήπιο
Φροντίστε να συντονίσετε τους μεσημεριανούς ύπνους: Ακούγεται πιο εύκολο απ'όσο είναι στην πραγματικότητα, όμως αν καταφέρετε να κοιμούνται την ίδια ώρα μωρό και νήπιο θα αισθανθείτε ανακούφιση την ώρα που θα έχουν κοιμηθεί και εσείς θα μπορέσετε να έχετε χρόνο για εσας. Λογικά το νήπιο έχει μάθει πλέον και κοιμάται σταθερές ώρες άρα δώστε περισσότερο σημασία στο μωρό και δουλέψτε ώστε να συμπέφτει η ώρα του μεσημεριανού του ύπνου με του μεγαλύτερου.

«Μια φορά και έναν καιρό»...: Αντί να διαβάσετε, μια που στα χέρια σας θα έχετε κατά πάσα πιθανότητα το μωρό, διηγηθείτε μια ιστορία στο νήπιο σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια ιστορία από το τίποτα ή με ό,τι ξέρετε πως αγαπάει το παιδί εκείνο τον καιρό, πριγκήπισσα, κινούμενο σχέδιο κ.λ.π. Μπορείτε να του πείτε ιστορία από τότε που ήταν μωρό σαν το αδελφάκι του. Τα μικρά παιδιά ενθουσιάζονται με τη παραμικρή λεπτομέρεια για τον καιρό που ήταν μωρά. 

«Φορέστε» το μωρό σας: Υπάρχουν -πολλές- περιπτώσεις που θα χρειαστούν και τα δυο σας χέρια για να τις διαχειριστείτε. Το να αφήσετε κάτω το μωρό σας δεν μοιάζει να είναι και η καλύτερη απόφαση, μπορείτε όμως να το «φορέσετε»! Ενας μάρσιππος θα σας βοηθήσει να έχετε το μωρό κοντά σας αλλά και τα χέρια σας ελεύθερα για το νήπιο! 

Aποδοχή και βοήθεια: Είναι δύσκολο να παραδεχτεί κανείς ότι χρειάζεται βοήθεια, όμως είναι πολύ σημαντικό τη στιγμή που έχετε να τα βγάλετε πέρα με ένα μωρό και ένα νήπιο. Γι'αυτό πείτε ναι όταν ένας φίλος ή συγγενής προσφέρεται να φροντίσει το νήπιο σας για να περάσετε χρόνο με το μωρό σας. Επίσης, μπορείτε να βρείτε μια νταντά να φροντίζει το μωρό για να μπορέσετε να πάτε μια βόλτα το νήπιο σας. Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στο κάθε παιδί ξεχωριστά.