Print this page

Δουλειά και οικογένεια: μύθοι και αλήθειες

Γίνεται να συνδυαστούν δουλειά και οικογένεια και μάλιστα χωρίς άγχος;

Αυτό και αν είναι μύθος! Φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει αυτόματα να εγκαταλείψετε την καριέρα σας για καλό της οικογένειας ίσως όμως πρέπει να συμβιβαστείτε με την δύσκολη πραγματικότητα και να πάρετε απόφαση πως πρέπει να παλέψει κανείς για να τα βγάλει πέρα επαρκώς. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να βρεθεί η χρυσή τομή;

Μύθος 1. Χρειάζεται καλή προετοιμασία και σκληρή δουλειά αλλά γίνεται 

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, όσο και αν προετοιμαστείτε για το αντίθετο: Όσο και αν το σχεδιάσετε, όση βοήθεια και αν έχετε στο σπίτι, όσο και αν έχετε προσπαθήσει να εξαλείψετε καθετί που μπορεί να φέρει σύγκρουση μεταξύ οικογένειας και δουλειάς. Σίγουρα θα καταφέρετε να μειώσετε την συχνότητα, όμως να τις εξαλείψετε; Όχι. Όλο και κάποια νταντά θα αρρωστήσει, όλο και μια σημαντική συνάντηση θα συμπέσει με την παράσταση του παιδιού. Τι χρειάζεται; κατανόηση και αποδοχή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τα όποια προβλήματα χωρίς υπερβολικό άγχος ή ενοχή.

Μύθος 2: Δουλεύω, είμαι μακριά και κάνω κακό στα παιδιά μου

Έρευνες δείχνουν, δυστυχώς, πως μια εργαζόμενη μητέρα έχει περισσότερες ενοχές απ' ότι ένας πατέρας. Έτσι, για όλα φταίει η μαμά και η δουλειά που την κρατάει μακριά από τα παιδιά της γι' αυτό και εκείνα φέρονται άσχημα ή έχουν αποκτήσει κακές συνήθειες. Άλλες έρευνες όμως λένε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του χρόνου που δίνουμε στα παιδιά μας και στο πως εκείνα εξελίσσονται. Το σίγουρο είναι πως άσχετα με την ποσότητα του χρόνου, τα παιδιά χρειάζονται ποιοτικό χρόνο και σίγουρα όχι κάποιον να είναι αγκιστρωμένος πάνω τους.

Μύθος 3: Δεν πρέπει να μιλάω για την δουλειά όταν είμαι σπίτι με την οικογένεια.

Αντίθετα είναι ό, τι καλύτερο: τα παιδιά παίρνουν από τους γονείς το παράδειγμα και μαθαίνουν για την αξία της εργασίας, για την αξία της καλής μόρφωσης. Όταν βλέπουν πως οι γονείς προσπαθούν σκληρά για να διατηρούν τις ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και οικογένειας τότε δεν υπάρχει περίπτωση παρά να εκτιμήσουν τους γονείς τους.

Μύθος 4: Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στον εργασιακό τομέα, οι μαμάδες πλέον έχουν εξοικειωθεί και δεν έχουν ενοχές.

Ακόμα και τώρα, μετά από όσες δεκαετίες έχουν περάσει που οι γυναίκες δουλεύουν, η αίσθηση υποχρέωσης απέναντι στα παιδιά και την φροντίδα της οικογένειας τους παραμένει εντονότερη σε σχέση με τους άντρες. Δίκαιο; όχι απαραίτητα. Αν συμβαίνει, μην απογοητεύεστε που ο σύντροφος σας δεν δείχνει την ίδια αφοσίωση ή/και άγχος με εσάς, συζητείστε για να βρείτε από κοινού μια λύση που θα σας απαλλάξει έστω και για λίγο.

Μύθος 5: Τρεχάλα και άγχος … ως την σύνταξη!

Χρειάζεται κατά καιρούς να επανεξετάζουμε την κατάσταση. Επειδή δουλεύετε εκτός σπιτιού δεν σημαίνει πως θα το κάνετε απαραίτητα ώσπου να βγείτε σε σύνταξη. Καλό θα ήταν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να συζητάτε με τον σύντροφό σας πως πάει η οικογένεια σε σχέση με τις καριέρες σας, πως είναι τα παιδιά σε σχέση με αυτό και πως πρέπει να συνεχίσετε. Ο χρόνος περνάει, οι ανάγκες αλλάζουν. Μπορεί κάποια στιγμή να θελήσετε να δουλέψετε σπίτι ή να μειώσετε τις ώρες εργασίας ή και να φύγετε εντελώς από την εργασία σας.