Print this page

Γιατί όλες χρειαζόμαστε φίλες που δεν έχουν παιδιά

Καλές οι άλλες μαμάδες, αλλά μερικές φορές η καλύτερη παρέα για έναν γονιό είναι ένας φίλος που δεν έχει παιδιά!

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν γίνονται γονείς, αρχίζουν συνήθως να βγαίνουν με άλλα ζευγάρια που έχουν παιδιά –ιδανικά στην ίδια ηλικία με τα δικά τους, ώστε να έχουν και εκείνα παρέα. Και η αλήθεια είναι πως, μιας και τα παιδιά μας είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε στη ζωή μας, είναι καλό να μπορούμε να μοιραστούμε απορίες, απόψεις και ενδιαφέροντα με ανθρώπους που περνάνε ακριβώς τα ίδια με εμάς. Από την άλλη, είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε να κάνουμε παρέα με φίλους που είναι ακόμα σε «άλλη φάση». Γιατί οι φίλοι που δεν έχουν παιδιά…

…δεν πρόκειται να ακυρώσουν εύκολα το ραντεβού. Κανονίζατε εδώ και μια εβδομάδα να βγείτε το Σάββατο το βράδυ, βγήκατε ποιος θα κρατήσει το παιδί, βάλατε το αγαπημένο σας φόρεμα και του διαβάσατε παραμύθι ενώ ταυτόχρονα βάζατε make up. Θα θέλατε να σας πάρει τηλέφωνο η  παρέα σας για  να το ακυρώσει; Εάν πρόκειται να βγείτε με φίλους με παιδιά υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας «πυρετός» ή «η γιαγιά δεν μπορεί να το κρατήσει». Για κάποιον φίλο που δεν έχει παιδιά, όμως, οι δικαιολογίες (τουλάχιστον οι καλές) είναι πολύ λιγότερες!

…είναι ο συνδετικός μας κρίκος με την παλιά ζωή μας. Οι μαμάδες-φίλες είναι το κλειδί για να μπούμε εύκολα στον καινούριο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας –αυτόν της μητρότητας. Όμως εκείνες που δεν έχουν παιδιά μάς θυμίζουν πού και πού όλα αυτά που νοσταλγούμε από τον κόσμο των ενηλίκων, όπως πώς είναι να πίνεις ένα καφέ με την ησυχία σου χωρίς να σε διακόπτει κάθε τόσο μια φωνούλα που φωνάζει «μαμαααα» ή πώς είναι να πηγαίνεις στο σινεμά για να δεις ταινία που δεν είναι μεταγλωττισμένη.

…μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα μικρό «διάλειμμα» από τη μητρότητα. Εντάξει, λατρεύετε το ρόλο σας ως μαμά και δεν θα τον αλλάζατε με τίποτα στον κόσμο. Όμως δεν είναι πολύ ωραίο να μπορείς για μια ώρα που θα βρεθείς μαζί τους να μη μιλήσεις για πάνες, μύξες και σχολεία; Άλλωστε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να είστε ακόμη καλύτερη μαμά όταν θα επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας.

…μας επιτρέπουν να πηγαίνουμε σε μέρη όπου δεν συχνάζουν παιδιά. Όταν βγαίνετε με άλλες μαμάδες θα πάτε σε κάποιον παιδότοπο, σε ένα παιδικό πάρτι, να δείτε μια παιδική ταινία ή κάπου, τέλος πάντως, όπου μπορούν και τα παιδιά σας να περάσουν καλά. Με τους φίλους σας που δεν είναι γονείς όμως, θα πάτε για χορό, για ποτό ή για καφέ στο καινούριο τρέντι στέκι, όπου δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να πρέπει να κυνηγάτε γύρω γύρω το 3χρονο πιτσιρίκι σας.

…μας κάνουν να εκτιμάμε τον τρόπο ζωής μας. Ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητά μας είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για όλα όσα χάνουμε από τότε που αποκτήσαμε παιδιά. Να συνειδητοποιήσουμε πόση σημασία έχουν τα παιδιά στη ζωή μας και πόσο όμορφα είναι τελικά τα πράγματα που κάνουμε μαζί τους. Και πως όταν νιώσουμε τη ρουτίνα να μας χαλάσει τη διάθεση, υπάρχουν πάντα οι φίλοι μας που όλο και θα έχουν κανονίσει κάτι για το βράδυ.