Print this page

Τα λάθη σου, δικά μου.

Η κακή συμπεριφορά του παιδιού σας δίνει την ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι γονείς. Διαβάστε πως: 
Κάθε φορά που τα παιδιά τσακώνονται ή αντιμιλούν, βοηθείστε τα εξετάζοντας μαζί τους τι τα οδήγησε στην εκάστοτε συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, π.χ. τα κακότροπα παιδιά θα μάθουν να μιλούν καλύτερα, τα παιδιά που εναντιώνονται θα μάθουν να υπακούν, τα μαρτυριάρικα παιδιά να τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Η κακή συμπεριφορά του παιδιού πολλές φορές κρύβει μια υποβόσκουσα ανάγκη του. Όταν ένα παιδί είναι ενοχλητικό, σημαίνει πως χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη προσοχή. Η κακή συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει απογοητευση, φόβο, αναστατωση. Η επαναστατική συμπεριφορά μπορεί να σημαίνει πως πρέπει να σταθείτε πιο κοντά στο παιδί και να δυναμώσετε τον δεσμό σας μαζί του.


Όλοι οι γονείς είναι περήφανοι όταν τα παιδιά τους επιδεικνύουν άριστη συμπεριφορά. Και... πέφτουν από τα σύννεφα μόλις γίνει το λάθος. Σοκάρονται και θυμώνουν, γιατί πληγώθηκε ο εγωισμός τους. Η όποια αταξία του παιδιού δεν έχει άμεση σχέση με την εικόνα του γονιού, στο σωστό μεγάλωμα δεν υπάρχει χώρος για την δική σας προβολή.

Όταν ύστερα από μια μεγάλη, κουραστική ημέρα αντί για ξεκούραση καλείστε να επεμβείτε σε ένα παιδικό καβγά είναι λογικό να θυμώσετε γιατί παραβιάστηκε το ένα και μοναδικό δικαίωμα σας στην ησυχία και την ξεκούραση. Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως τα παιδιά χρειάζονται διαρκώς την προσοχή σας ακόμα και όταν αισθάνεστε αδύναμοι ή/και ανήμποροι.

Μερικές φορές η κακή συμπεριφορά δίνει στοιχεία για διάφορες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Για παράδειγμα αν το παιδί αρρωστήσει με τη κοιλιά του, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε αν τρώει σοκολάτες ή junk περισσότερο απ'όσο πρέπει. Η κακή συμπεριφορά βοηθά να γίνουν διορθώσεις στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιείτε πως στα παιδιά καθρεφτίζεται η δική μας συμπεριφορά. Όταν δείχνουν αγένεια ή αποκτούν κάποια κακή συνήθεια καλό ειναι να παίρνετε χρόνο για να παρατηρήσετε τη δική σας συμπεριφορά, εκεί θα βρείτε σίγουρα την εξήγηση.