Print this page

8 φράσεις που πρέπει να λέμε συνέχεια στα παιδιά μας

Για να αισθάνονται ότι τα αγαπάμε και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Κανείς ποτέ δεν έπαθε τίποτα κακό επειδή έλαβε πολλή αγάπη! Και σίγουρα τα παιδιά μας δεν θα κακομάθουν εάν τους δείχνουμε την αγάπη μας. Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το παιδί σας, μην παραλείπετε να εκφράζετε συχνά την αγάπη σας με πράξεις και με λόγια, όπως:

«Πόσο μου αρέσει όταν...»

Πείτε το για να δώσετε έμφαση σε κάτι καλό που έκανε ή σε κάτι που σας αρέσει να μοιράζεστε. Για παράδειγμα, «πόσο μου αρέσει όταν καθόμαστε μαζί το απόγευμα της Κυριακής και βλέπουμε ταινία».

«Είσαι πολύ καλός σ' αυτό»

Ποιος δεν θέλει να του αναγνωρίζονται οι δεξιότητες και τα ταλέντα του! Είναι σίγουρο ότι το παιδί σας έχει ήδη αναπτύξει κάποιο ταλέντο, ακόμα κι αν αυτό είναι να ανεβαίνει στα δέντρα!

«Την ημέρα που σε γέννησα...»

Τα παιδιά λατρεύουν να ακούνε ιστορίες από τότε που ήταν πολύ μωρά. Εάν το παιδί σας είναι ακόμα μικρό, μην ξεχνάτε να σημειώνετε ό,τι σας φαίνεται ενδιαφέρον για να το θυμάστε και να μπορείτε αργότερα να το διηγηθείτε.

«Πώς γίνεται αυτό, μπορείς να μου πεις;»

Ιδιαίτερα τα πιο μεγάλα παιδιά είναι πιθανό να έχουν αναπτύξει δεξιότητες σε θέματα για τα οποία εσείς έχετε μαύρα μεσάνυχτα. Εάν δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε μια καρδούλα origami ή να αλλάξετε pin στο κινητό σας -αλλά εκείνο ξέρει- είναι ωραίο να προτείνετε μια αντιστροφή ρόλων, όπου εκείνος θα σας δείξει κι εσείς θα μάθετε, γιατί θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του.

«Σ' αγαπάω»

Ποτέ μην υποτιμήσετε την αξία αυτής της απλής φράσης! Πείτε το κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη, επειδή απλά το σκεφτήκατε, όταν βάζετε το παιδί για ύπνο, όταν πάτε το πρωί να το ξυπνήσετε...

«Είσαι πολύ καλό με τους φίλους σου. Πάντα μοιράζεσαι τα παιχνίδια σου»

Είναι πολύ χρήσιμο να υποστηρίζετε τις σχέσεις του παιδιού με τους συνομηλίκους του. Του δίνει την αυτοπεποίθηση να αναπτύξει την κοινωνικότητά του.

«Ευχαριστώ που μίλησες τόσο ευγενικά στη γιαγιά/στον μπαμπά/σε μένα»

Η ευγένεια είναι μια αρετή αρκετά παραμελημένη στην εποχή μας. Όσο περισσότερο επαινείτε το παιδί όταν φέρεται με ευγένεια, τόσο πιο πολύ ενθαρρύνετε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Κάντε το κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία.

«Ναι»

Δείξτε στο παιδί σας ότι μαζί σας έχει έναν σύμμαχο και όχι έναν αντίπαλο. Πείτε «ναι» όταν σας ζητάει ένα ακόμα παραμύθι, άλλη μια φορά στην τσουλήθρα, μια ακόμα αγκαλιά ή να φτιάξετε cupcakes και να δείτε μια ταινία. Να ξέρετε ότι λατρεύουν κι εκείνα να κάνετε πράγματα μαζί!