Print this page

Υπάρχει τέλεια οικογένεια;

Όλοι ξέρουμε πώς είναι η τέλεια οικογένεια. Όλοι ξέρουμε επίσης πως η δική μας απέχει από την τελειότητα και αναρωτιόμαστε: Γιατί; Γιατί δεν μπορεί να είναι έτσι η δική μου οικογένεια;

Είναι πρωί και εσείς έχετε αργήσει να φύγετε για τη δουλειά. Τα δύο σας παιδιά τσακώνονται, παίζουν ξύλο και φωνάζουν. Ο σύντροφος σας έφυγε σχεδόν ανακουφισμένος από  το «πεδίο μάχης». Εσείς μένετε και αναρωτιέστε: Μα τι λάθος έχω κάνει; Γιατί είναι έτσι η οικογένεια μου;  

Λάθος ερώτηση. Είμαστε άνθρωποι, είναι στη φύση μας να μην είμαστε τέλειοι. Ίσως μια καλύτερη ερώτηση είναι: πώς γίνεται να βελτιωθεί η κατάσταση; Πώς γίνεται να διορθώσουμε τις σχέσεις μας; Πως θα ξεπεράσουμε τα λάθη μας για να δημιουργήσουμε υγιείς δεσμούς; Πρέπει να ξεφύγουμε από το κυνήγι της τελειότητας. Να σταματήσει το κόμπλεξ κατωτερότητας, να αγκαλιάσουμε τις ατέλειες μας. Κάπως έτσι ξεκινούν οι θαυμάσιες οικογένειες: στο μέρος όπου γίνονται λάθη, όπου χύνεται το γάλα στο πάτωμα και σπάνε τα ποτήρια. Ανάμεσα σε αυτό το χάος όμως βρίσκεται αγάπη, ασφάλεια, συγχώρεση. Είναι σημαντικό όμως να διαχωρίσουμε την ατελή από την αδιάφορη ανατροφή. Δεν χρειάζεται να ακολουθούμε τυφλά κανόνες υπάρχουν όμως κάποιοι που αξίζουν την προσοχή μας.  
Η οικογένεια δεν χρειάζεται να είναι τέλεια χρειάζεται όμως να σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής.

Μοιάσει με το να χτίζει κανείς ένα σπίτι: Δεν μπορείς απλά να φτιάξεις τους τοίχους , να στρώσεις χαλί και να το βάψεις. Χρειάζεται μια δομή, ένα σχέδιο του πώς θα μοιάζει και πώς θα λειτουργεί. Αυτή η δομή θα συγκρατήσει το πάτωμα, τους τοίχους, την στέγη και θα σας κρατήσει ασφαλείς. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για μια υγιή οικογένεια: Τα παιδιά χρειάζονται δομή, όρια, προβλεψιμότητα, περιορισμούς που δεν αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση.

Είναι σημαντικό να διορθώνετε τα παιδιά όταν ξεπερνούν τα όρια. Επίσης μπορεί να μην χρειάζονται πολλοί κανόνες για να δουλεύει σωστά μια οικογένεια, όμως όποιοι είναι πρέπει να είναι σαφείς, σταθεροί και να έχουν λογική. Φυσικά δεν χρειάζεται να φτάσετε στο άλλο άκρο, αυτό της οικογένειας - ρομπότ. Η υγιής, λειτουργική οικογένεια απαρτίζεται από μέλη που δεν είναι τέλεια. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο να διορθώνετε τα παιδιά και να τα καταρρακώνετε.

Ένα σπίτι που διαθέτει καλά θεμέλια και σωστή δομή είναι ένα σπίτι που θα αντέξει ναι μεν 100 χρόνια όμως δεν αντέχει να μείνει κανείς μέσα του ούτε για μία μέρα! Ευτυχώς η όλη δομή είναι καλυμμένη από τοίχους, πάτωμα, χαλί, οροφή, έπιπλα, πίνακες. Με λίγα λόγια, οι κανόνες, τα όρια, οι αξίες είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα για να λειτουργήσει σωστά μια οικογένεια. Απαραίτητα όμως είναι το χιούμορ, η αγάπη, η τρυφερότητα.

Ο χρόνος είναι επίσης σημαντικός για την οικογένεια Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν μια οικογένεια να συγκεντρώνεται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα γύρω από το τραπέζι, για να έρθουν τα μέλη της σε επαφή και να γνωριστούν. Δεν μπορείς να ξέρεις τα παιδιά σου τις αδυναμίες, τα προτερήματα, τα ενδιαφέροντα, τα γούστα τους αν δεν περάσεις χρόνο μαζί τους ούτε να τους μάθεις τρόπους ή να κάνεις πλάκα μαζί τους αν δεν τα γνωρίζεις.

Η οικογένεια μοιάζει σε σπίτι μοιάζει όμως και σε κήπο. Μπορεί να είναι βρώμικος, να έχει ζιζάνια και ζουζούνια έχει όμως και όμορφα λουλούδια που πρέπει να φροντίζουμε με πίστη, αγάπη και στοργή.