Print this page

Η θυμωμένη μαμά και πώς να την αποφύγετε!

Δυστυχώς ο θυμός αλλάζει τον άνθρωπο. Ακόμα και μία μαμά μπορεί να ξεστομίσει βαριές κουβέντες, σαρκαστικά σχόλια, να επιδείξει λίγο ή καθόλου αυτοέλεγχο. Όχι και ό,τι καλύτερο για υγιείς οικογενειακές σχέσεις και καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας. 

Ακολουθούν πέντε τρόποι που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το ταξίδι στην χώρα του θυμού

Ξεκινήστε με μια παραδοχή: ως γονείς είναι πολύ λογικό να θυμώσετε. Προσπαθήστε να μάθετε από τον θυμό σας και να ωριμάσετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεστε τον θυμό σας θα δείξει και στα παιδιά σας πως να επεξεργαστούν με υγιή τρόπο τον δικό τους θυμό.

Ναι, γίνεται να θυμώσετε με το παιδί σας. Ναι, μπορείτε να είστε αυστηροί και να το τιμωρήσετε. Κυρίως όμως, μπορείτε να θυμώσετε με το παιδί σας χωρίς να το προσβάλετε. Αυτό σημαίνει πως δεν χρησιμοποιείτε επίθετα (άχρηστος, άχαρος, χαζός) και δεν απειλείτε (την επόμενη φορά που θα χτυπήσεις την αδελφή σου θα δεις τι έχει να γίνει) Θυμηθείτε πως πρέπει να είστε αυστηροί αλλά ευγενικοί.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε φωνάζοντας μια λέξη που εσείς επινοήσατε. Το παιδί θα μείνει έκπληκτο και η ένταση θα υποχωρήσει. Άλλοι εναλλακτικοί τρόποι: να μιλήσετε με αστεία φωνή, να χοροπηδήσετε, οτιδήποτε χρειάζεται για να ηρεμήσετε. Φυσικά μπορείτε πάντα να πείτε: «Είμαι πολύ θυμωμένη αυτή τη στιγμή αλλά δεν θέλω να πω κάτι που θα μετανιώσω αργότερα. Θα φύγω για λίγο από το δωμάτιο για να ηρεμήσω.

Όταν ο θυμός υποχωρήσει και είστε ήρεμη, κάντε μια αναδρομή για να διαπιστώσετε τι σας προκάλεσε αυτόν τον εκνευρισμό. Έφταιγαν όντως τα παιδιά που ξέχασαν να αγοράσουν ψωμί στην επιστροφή από το σχολείο ή μήπως, κατά βάθος, είστε αγχωμένη γιατί δεν σας έχουν πληρώσει εγκαίρως στη δουλειά; Τι μπορεί να έχει πυροδοτήσει τον θυμό σας: συναισθηματικό πρόβλημα, κούραση, οικονομική πίεση, κάτι άλλο;

Ένας άλλος τρόπος για να κοντρολάρετε τον θυμό σας είναι να επεξεργαστείτε πως φερθήκατε την τελευταία φορά που ήσασταν θυμωμένη. Μπορείτε να βελτιωθείτε; Φερθήκατε έτσι ώστε να πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη;