Print this page

Οι καλοί τρόποι από νωρίς μαθαίνονται! (Μέρος 1)

Θέλετε να χτίσετε τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά σας; Τότε ξεκινήστε όσο νωρίτερα γίνεται!  

Υγιεινή διατροφή. Τα παιδιά αγαπούν τα τσιπς, τις τηγανητές πατάτες, την σοκολάτα. Πρέπει όμως να καταλάβουν πως η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι και νόστιμη. Γι' αυτό πρέπει να τα μάθετε πως να τρώνε πραγματικό, υγιεινό φαγητό. Όπως επίσης πρέπει να μάθουν να παίρνουν πρωινό και να μην το χάνουν ποτέ.

Ύπνος, νωρίς. Πηγαίνω για ύπνο νωρίς σημαίνει πως ξεκινώ την επομένη μέρα νωρίς και αυτό είναι μόνο καλό κάνει στην υγεία. Όταν ένα παιδί κοιμάται νωρίς, ξυπνάει έγκαιρα και είναι φρέσκο να αδράξει την μέρα!

Άσκηση και παιχνίδι εκτός σπιτιού. Όταν υπάρχουν τόσα πράγματα που καθηλώνουν ένα παιδί μέσα στο σπίτι όπως η τηλεόραση, τα παιχνίδια στον υπολογιστή κ.α. χρειάζεται να ενθαρρύνουμε την υπαίθρια δραστηριότητα είτε πρόκειται για παιχνίδι είτε για σπορ. Η σωματική δραστηριότητα είναι φυσικά πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού αλλά εξίσου σημαντική είναι και για την κοινωνική του πρόοδο.

Να βουρτσίζουν τα δόντια δύο φορές την ημέρα. Η στοματική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και καλό είναι να ξεκινήσει από νωρίς.

Να πλένουν συχνά τα χέρια τους. Έτσι θα αποφύγουν μικρόβια και μολύνσεις. Να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφότου πάνε στην τουαλέτα, όταν τελειώσουν το παιχνίδι ή πριν κάτσουν στο τραπέζι.

Να πίνει νερό. Μετά του πρώτους έξι μήνες ζωής χρειάζονται το νερό για την στοματική υγιεινή αλλά και για να διατηρείται ενυδατωμένος ο οργανισμός τους. Πρέπει να μάθει να προτιμά το νερό από τα αεριούχα, ανθυγιεινά ποτά

Να κάνουν μπάνιο κάθε μέρα και να διατηρούν τους κανόνες της σωστής υγιεινής. Το ντουζ φρεσκάρει το πρωί και ηρεμεί πριν τον ύπνο, το βράδυ. Επίσης πρέπει να κόβουν τα νύχια τους συχνά γιατί τα παιδί τείνουν να βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους, μια κακή και βρωμερή συνήθεια μια και στα νύχια κρύβονται πολλά μικρόβια

Να διαβάζουν. Αυτό είναι καλό να το μάθουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Ξεκινήστε διαβάζοντας τους πριν πέσουν για ύπνο. Το διάβασμα βοηθά το παιδί να διαβάζει ή γράφει καλύτερα αλλά ευνοεί την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Να τρώει μαζί με την οικογένεια. Τα οικογενειακά γεύματα είναι διασκεδαστικά και ενισχύουν τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Αν δεν γίνεται μέσα στην εβδομάδα τότε οπωσδήποτε τα σαββατοκύριακα.

Να καθαρίζει το χάος που δημιουργεί. Σε όλα τα παιδί αρέσει να πετάνε πράγματα δεξιά και αριστερά και να μην ταχτοποιούν τίποτα. Καλό όμως είναι να μάθουν να βάζουν τα παιχνίδια τους σε κουτί και να καθαρίζουν το δωμάτιο τους.

Να μην πετά σκουπίδια. Μαζί με τη σημασία της καθαριότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθετε στο παιδι σας να μην πετούν σκουπίδια ή να βρωμίζουν ούτε στο σπίτι αλλά ούτε και στον δρόμο. Για παράδειγμα να μην πετούν χαρτιά στο πάτωμα αλλά στον κάδο ανακύκλωσης.

Να μάθουν να λένε παρακαλώ, ευχαριστώ, λυπάμαι, συγγνώμη. Οι μαγικές αυτές λέξεις τόσο σημαντικές για την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους είτε αυτοί είναι συγγενείς και φίλοι ή ξένοι.

Να προσέχουν τους άγνωστους ανθρώπους και να φροντίζουν την ασφάλεια τους. Από τα μαθήματα που σχεδόν επείγει να μάθετε στο παιδί σας είναι να είναι σε ετοιμότητα και να προσέχει όποιον άγνωστο το πλησιάσει. Οι κανόνες ασφάλειας είναι απαραίτητοι για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Πρέπει η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά να είναι τέτοια που τα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν για οτιδήποτε τα προβληματίζει.

Οι καλοί τρόποι στο τραπέζι. Ξεκινήστε μόλις το παιδί αρχίσει να τρώει μόνο του. Όσο μεγαλώνει θα εξελίσσει τους τρόπους αυτούς όμως από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή. Καλό λοιπόν είναι να γίνει όσο νωρίτερα γίνεται.

Να μοιράζονται. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να μοιράζονται τα παιχνίδια ή τα βιβλία τους. Όμως το ίδιο ισχύει και με τα άυλα πράγματα. Πρέπει να μάθουν να μοιράζονται τα συναισθήματα ή τις σκέψεις τους.