Print this page

Οι καλοί τρόποι από νωρίς μαθαίνονται (μέρος 2)

Ευγνωμοσύνη. Πρέπει το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει την βοήθεια που του προσφέρεται και να ξέρει πως κανένας δεν του την οφείλει. Σε αυτό μπορείτε να συμβάλλετε με το να ευχαριστείτε το παιδί για όποια βοήθεια σας δίνει ακόμα και αν σας προσφέρει μια ζωγραφιά.

Βοηθάμε αλλήλους . Δίνετε το παράδειγμα στο παιδί σας και βοηθείστε τους συνανθρώπους σας.

Περιορισμένος χρόνος μπροστά από οθόνη. Γνωρίζετε πόσο επιζήμιο για το μυαλό και την υγεία του παιδιού είναι όταν κολλάει στην τηλεόραση ή σε οποιαδήποτε άλλη οθόνη. Επιτρέψτε την περιορισμένη και προγραμματισμένη χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας και φροντίστε το παιδί να ασχολείται με δραστηριότητες ώστε να μην βαριέται όταν είναι σπίτι και να μην κολλάει μπροστά σε καμία τηλεόραση, κινητό, κομπιούτερ.

Βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού. Είναι σημαντικό να μάθει ένα παιδί από νωρίς τι χρειάζεται για να διατηρηθεί ένα σπίτι καθαρό και λειτουργικό. Ξεκινήστε λοιπόν από νωρίς να αναθέτετε δουλειές όπως να ξεχωρίζει τα λαχανικά πριν τα βάλει στο ψυγείο ή να στρώνει το τραπέζι όταν μεγαλώσει.

Η σημασία του χρόνου.Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους σωστά γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να θέσουν σωστές προτεραιότητες. Η ακρίβεια είναι επίσης μια καλή συνήθεια που πρέπει να αποκτήσουν για να δείξουν πως εκτιμούν εξίσου τον χρόνο των άλλων ανθρώπων.

Ειλικρίνεια. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να λένε την αλήθεια όσο πιο νωρίς γίνεται.

Θετική σκέψη, αισιοδοξία. Τα μικρά παιδιά αποκαρδιώνονται κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουν. Πρέπει να εμφυσήσετε τον θετικό τρόπο σκέψης στο παιδί σας, για να μάθει να χειρίζεται εποικοδομητικά τις ήττες και τις αρνητικές σκέψεις.

Το χρήμα έχει αξία, η αποταμίευση επίσης. Ακόμα και αν μπορείτε, μην αγοράζετε ό,τι σας ζητήσει το παιδί σας. Κάντε του δώρο ένα κουμπαρά για να μάθει την έννοια της αποταμίευσης και συζητείστε πως και με ποιο τρόπο να αξιοποιεί τα χρήματά του.

Χρόνο με φίλους. Μάθετε το παιδί την αξία της φιλίας και πόσο πολύτιμοι είναι οι καλοί φίλοι στην ζωή μας.

Να τρώει λιγότερη ζάχαρη. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι η ζάχαρη δεν είναι καλή για την υγεία και πως είναι προτιμότερο να την αποφεύγουν.

Επίσης, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως:

Δεν κάνουν κακό στους άλλους.
Δεν κάνουν κακό στα ζώα
Αποδέχονται την ήττα τους
Πρέπει να δουλεύουν σκληρά
Πρέπει να κοιμούνται σωστά.

Για να μάθουν τα παιδιά καλές συνήθειες όμως πρέπει να δώσουν οι γονείς το παράδειγμα. Είναι γεγονός πως τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και τα συνήθειά τους. Όσο πιο κοντά λοιπόν ζείτε στο μοντέλο ζωής που θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να το υιοθετήσουν και αυτά.
Είστε το παράδειγμα, δείχνετε επιμονή και υπομονή και το μέλλον θα σας ανταμείψει!