Print this page

Aν θέλουμε οι άντρες μας να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά μας

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα αγόρια στην εφηβεία ασχολούνται πολύ λιγότερο με τις δουλειές του σπιτιού από ό,τι τα κορίτσια στην ίδια ηλικία. 

Μπορεί πολλές από εμάς να γκρινιάζουμε συχνά ότι οι σύντροφοί μας δεν αναλαμβάνουν ισότιμο μερίδιο από τις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας, φαίνεται όμως ότι αναπαράγουμε το ίδιο μοτίβο και στους γιους μας! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο περνούν το χρόνο τους τα παιδιά στην εφηβεία, τα κορίτσια ασχολούνται πολύ περισσότερο με δουλειές του σπιτιού από ό,τι τα αγόρια. Κι αυτό, προφανώς, δεν είναι κάτι που ξεκινάει στην εφηβεία (ούτε καταλήγει εκεί). Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι πολύ πιο συχνά πάρουμε μαζί μας τα κορίτσια στην κουζίνα για να μας βοηθήσουν με το μαγείρεμα και το καθάρισμα, από ό,τι τα αγόρια. Αυτό όμως σημαίνει ότι και η επόμενη γενιά αντρών θα θεωρεί δεδομένο ότι αυτές οι δουλειές είναι «γυναικείες».

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση;

Να δίνουμε από κοινού με το σύντροφο μας το παράδειγμα

Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να βλέπουν τους δύο γονείς να συμμετέχουν εξίσου στις υποχρεώσεις του σπιτιού και να μην υπάρχουν γυναικείες και αντρικές δουλειές. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ότι οι μπαμπάδες μαγειρεύουν και πλένουν τα πιάτα αλλά και ότι οι μαμάδες μπορεί να επιδιορθώσουν μια βλάβη ή να βάψουν έναν τοίχο.

Να ζητάμε από τα αγόρια να αναλάβουν δουλειές που παραδοσιακά θεωρούνται «γυναικείες» και το αντίστροφο

Ζητήστε από το γιο σας να σας βοηθήσει με το καθάρισμα και από την κόρη σας να αλλάξετε μια λάμπα ή να ρυθμίσετε το ρούτερ.

Να αφαιρέσουμε το στίγμα από τις «γυναικείες» δουλειές

Στην εποχή μας όλο και περισσότερο γίνεται λόγος για την ανάγκη να πείσουμε τα κορίτσια ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, όπως να γίνουν αστροναύτες ή μηχανικοί. Σπάνια όμως κάνουμε το ίδιο για τα αγόρια. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους μελλοντικούς άντρες να γίνουν νοσοκόμοι ή νηπιαγωγοί. Γιατί αληθινή ισότητα δεν σημαίνει να επιτρέψουμε την είσοδο των γυναικών σε παραδοσιακά «αντρικούς» τομείς αλλά και το αντίστροφο: να πάψουμε να θεωρούμε ότι υπάρχουν δουλειές που ένας άντρας δεν μπορεί να κάνει.

Να διαλέγουμε παιχνίδια που δεν συντηρούν τα στερεότυπα των φύλων

Ασφαλώς και μπορεί ένα αγόρι να παίζει με κούκλες και ένα κορίτσι με εργαλεία .Μην χαρακτηρίζετε τα παιχνίδια «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα». Το ίδιο ισχύει και για ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο.