Print this page

Το παιδί μου έχει άγχος!

Πολλά παιδιά αισθάνονται άγχος και στρες και ποιος μπορεί να απορήσει; Διαβάστε πώς θα μπορέσετε να βοηθήσετε το παιδί σας να χειριστεί την πίεση, τον φόβο και την ανησυχία του.

Μην υποτιμάτε ή αγνοείτε τα συναισθήματα του. Όταν λέτε στο παιδί να μην ανησυχεί, να μην αισθάνεται άγχος είναι σαν να λέτε πως κακώς έχει άγχος. Χρειάζεται να ξέρει πως είναι εντάξει που αισθάνεται άγχος και στρες και να το ενθαρρύνετε να μοιραστεί μαζί σας συναισθήματα και σκέψεις.

Πρόθυμοι ακροατές. Όλοι ξέρουμε πόσο ανακουφιστικό είναι να έχουμε κάποιον να μας ακούει να μιλάμε για τους φόβους και τα άγχη μας. Γιατί όχι και το παιδί σας. Αν δεν θέλει να σας μιλήσει απλά πείτε του πως είστε στη διάθεσή του, στο πλάι του πως το αγαπάτε και το υποστηρίζετε.

Προσφερθείτε να διασκεδάσετε μαζί του. Να κάνετε κάτι που το διασκεδάζει, όπως να παίξετε το αγαπημένο του παιχνίδι ή να πάτε στο σινεμά παρέα.

Βγείτε έξω για άσκηση. Ακόμα και μια βόλτα για να πάρετε φρέσκο αέρα και να γυμναστείτε μπορεί να είναι ό, τι χρειάζεται για να «ανέβει» το ηθικό του.

Παραμείνετε πιστοί στη ρουτίνα. Το παιδί είναι αρκετά αγχωμένο, δεν χρειάζεται παραπάνω πίεση με αλλαγές στο σπίτι του Μην αλλάζετε την ρουτίνα του, διατηρείστε την ίδιες ώρες ύπνου και φαγητού.

Υγεία πάνω από όλα. Βεβαιωθείτε πως τρώει σωστά και πως κοιμάται αρκετά. Αν δεν τρώει σωστά και υγιεινά και δεν κοιμάται όσο πρέπει, ένα παιδί όπως και ένας ενήλικας, είναι επιρρεπής στο άγχος.

Μην το παρακάνετε με το πρόγραμμα του. Ποδόσφαιρο, καράτε, γερμανικά, μουσική: η λίστα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ατέλειωτη. Το παιδί θα στρεσαριστεί με τόσες δραστηριότητες γιατί χρειάζεται λίγη ανάπαυση και χαλάρωμα μέσα στην εβδομάδα αλλά και το σαββατοκύριακο.

Αποφύγετε να εκθέτετε το παιδί σε άσχημες ειδήσεις. Σεισμοί, τσουνάμι, βία, τρομοκρατία: αν το παιδί δει, μάθει , ακούσει τόσο δυσάρεστα γεγονότα χρειάζεται επιβεβαίωση πως οι άνθρωποι που αγαπά και το αγαπάνε δεν κινδυνεύουν. Επίσης μπορείτε να αναφερθείτε στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται στους παθούντες αλλά και πως μπορεί και εκείνο μαζί με συμμαθητές του να βρει τρόπους να συμβάλει και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη.

Συμβουλευτείτε ένα παιδοψυχολόγο ή τον παιδίατρό σας. Συνήθως μια μεγάλη αλλαγή μπορεί να επιφέρει τέτοιου είδους συναισθήματα. Μετακόμιση, θάνατος συγγενή, διαζύγιο όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν άγχος και στρες στο παιδί. Γι' αυτό αναζητείστε βοήθεια από κάποιον ειδικό: παιδίατρο, σύμβουλο, παιδοψυχολόγο.

Φυσικά μπορείτε να δώσετε το παράδειγμα. Είναι αδύνατο να φύγει το στρες από τη ζωή αλλά εσείς μπορείτε να δώσετε το παράδειγμα και όποτε αισθάνεστε άγχος ή πίεση να δείξετε πως μπορείτε να το διαχειριστείτε: κλείστε την τηλεόραση, παίξτε μουσική, δοκιμάστε γιόγκα ή όποια άλλη τεχνική σας βοηθά να ηρεμήσετε. Όσο περισσότερο κρατάτε την ηρεμία και την ησυχία στο σπίτι σας, τόσο λιγότερη πίεση και άγχος θα νιώθουν και τα παιδιά σας.