Print this page

Μαμά, μη ξεχνάς!

Απαιτητικά ωράρια, αγχωτικά περιθώρια χρόνου... Όλοι τρέχουμε πολυάσχολοι, σκεφτικοί, πιεσμένοι. Ποτέ όμως δεν πρέπει να είμαστε τόσο απασχολημένοι για να ξεχάσουμε να κάνουμε τα παρακάτω κάθε μέρα για το παιδί μας.
Εκφραστείτε με αγκαλιές και χάδια. Πάρτε όσο χρόνο θέλετε για να δεθείτε με το παιδί σας. Καθίστε και αφήστε το να κάτσει στα γόνατα σας. Αγκαλιαστείτε. Χαϊδέψτε ανάλαφρα τα μαλλιά του γιου σας. Φιλήστε τα παιδιά σας καληνύχτα όταν τα πηγαίνετε για ύπνο, καλημέρα όταν φεύγουν από το σπίτι για το σχολείο.

Να είστε πάντα στο πλευρό τους όταν σας χρειάζονται. Ξέρετε τι πρέπει να γίνει για να το πετύχετε, όμως δεν είναι εύκολο: Χρειάζεται να κλείσετε το ipad, να αφήσετε στην άκρη το κινητό σας και να παρατήσετε ο,τι κάνετε όταν τα παιδιά χρειάζονται εσάς και την προσοχή σας.

Να είστε ευγενικοί, να είστε τρυφεροί. Οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, όμως αγάπη χωρίς τρυφερότητα, είναι μισή.

Μιλήστε με αγάπη. Τα λόγια μιας μητέρας έχουν ιδιαίτερη δύναμη. Γι’αυτό να δίνετε σημασία σε ότι λέτε στα παιδιά σας, να είστε σίγουρη πως διαφαίνεται η αγάπη, το ενδιαφέρον, η αποδοχή σας. Να λέτε στα παιδιά σας κομπλιμέντα κάθε μέρα και να σκέφτεστε καλά πριν τους πείτε κάτι αρνητικό.

Αν χρειαστεί να τιμωρήσετε, να το κάνετε με ήρεμα λόγια. Μπορεί να έχετε διαπιστώσει πως οι φωνές έχουν αποτέλεσμα, όμως στην πραγματικότητα, δεν έχουν.

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας ενόσω προσπαθείτε να οριοθετήσετε και να δώσετε μαθήματα χαρακτήρα στα παιδιά σας. Μόνο με ψυχραιμία και ηρεμία θα μπορέσετε να τα εκπαιδεύσετε με πυγμή όχι με αυστηρότητα.

Γελάστε μαζί με τα παιδιά σας. Η στενή, δυνατή σχέση μεταξύ γονιού και παιδιού χρειάζεται κατά καιρούς μια δόση ελαφρότητας. Γελάστε με τα παιδιά σας όταν κάτι είναι αστείο. Δείξτε τους κάτι που σας φαίνεται αστείο και γελάστε με ό, τι γελάνε. Επίσης, αν δεν υπάρχει κάτι αστείο για να γελάσετε, τι πιο απλό, γαργαλήστε τα!