Print this page

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό | Πώς θα εξηγήσουμε στα παιδιά τι είναι ο αυτισμός

Ποιος είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά ώστε να προσεγγίσουν το θέμα με ενσυναίσθηση;

Μερικές φορές χρειάζεται να εξηγήσουμε στα παιδιά τι είναι ο αυτισμός. Εάν για παράδειγμα, το δικό μας παιδί είναι αυτό που έχει αυτισμό μπορεί να έχει φίλους που θα εκφράσουν απορίες. Πιθανότατα δεν γνωρίζουν τι είναι αυτισμός ή για ποιο λόγο αυτά τα παιδιά συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο από τα ίδια. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πώς και πότε να συζητήσετε αυτό το θέμα με ένα παιδί και με τρόπο που να καταλαβαίνει. Πόσα μπορείτε να του πείτε; Πώς παρουσιάζετε αυτές τις πληροφορίες στα παιδιά σας;

Πρακτικές οδηγίες

Όταν μιλάτε σε ένα παιδί για τον αυτισμό αποφύγετε να κάνετε αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο παιδάκι με αυτισμό -εκτός κι αν πρόκειται για το δικό σας ή έχετε πάρει πρώτα τη συγκατάθεση των γονιών του. Ο γονέας ενός παιδιού με αυτισμό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει, ακόμη και να περιορίζει την ποσότητα των πληροφοριών που κάποιος θα διαχειριστεί σχετικά με το παιδί του. Εάν αφορά ένα παιδί που, για παράδειγμα, έχετε ως δάσκαλος στην τάξη ή κάνει παρέα με τα δικά σας παιδιά, επικοινωνήστε με τους γονείς του για να σας δώσουν πληροφορίες ώστε να μεταφέρετε στα παιδιά σας την κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται. Ρωτήστε τους επίσης εάν επιθυμούν να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Διαβάστε κι εδώ πώς να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του αυτισμού...

Προσπαθείτε να απαντάτε σε ερωτήσεις χωρίς να βάζετε ταμπέλες. Μην αναφέρεστε στο παιδί ως«αυτιστικό» αλλά ως ένα παιδί με αυτισμό. Ο αυτισμός είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό στην προσωπικότητα του παιδιού. Επομένως, αν είναι εφικτό, απαντήστε σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες συμπεριφορές ή πράγματα που συμβαίνουν και συγκρατηθείτε στη χρήση κάποιας ταμπέλας, ειδικά σε συζητήσεις με παιδιά μικρότερης ηλικίας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται καλύτερα τι είναι ο αυτισμός καθώς μεγαλώνουν. Η χρήση της λέξης θεωρείται κατάλληλη όταν ένα παιδί με αυτισμό πει σε άλλα παιδιά πως έχει αυτισμό δημιουργώντας τους, έτσι, σχετικές απορίες.

Δώστε έμφαση στο πόσο διαφορετικός και μοναδικός είναι ο κάθε ένας από εμάς. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί επιθυμεί να μάθει τον λόγο που ένας άλλος μαθητής δεν θέλει ποτέ να παίξει με τους άλλους στο διάλειμμα, εξηγήστε του πως κάποιοι χρειάζονται να είναι κοντά σε άλλους όλη την ώρα ενώ άλλα χρειάζονται χρόνο με τον εαυτό τους. Εξηγήστε πως τα άτομα που επιθυμούν περισσότερο να μένουν μόνα τους, ενδέχεται να θέλουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους αλλά να μην είναι σίγουρα για το πώς να το κάνουν. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι φιλικά και να δοκιμάσουν να παίξουν με το παιδί π0ου δείχνει απόμακρο. Είναι πολύ καλύτερο από το να πείτε απλά πως ένα παιδί έχει αυτισμό.

Με τη συνεργασία του κέντρου ειδικών θεραπειών Λόγος και Επικοινωνία, www.logosepikinonia.gr

Δείτε κι εδώ πώς βλέπει τον κόσμο ένα παιδί με αυτισμό...