Print this page

Οι γιαγιάδες που κάνουν babysitting στα εγγόνια τους ζουν περισσότερο!

Αυτό έδειξε μια νέα έρευνα που πρέπει οπωσδήποτε να κοινοποιήσετε στη μητέρα και την πεθερά σας!

Είστε κουρασμένη, στρεσαρισμένη και έχετε απεγνωσμένα ανάγκη από ένα διάλειμμα στην καθημερινότητά σας. Θα μπορούσατε να αφήσετε για λίγο τα παιδιά στο σπίτι της γιαγιάς, αλλά δεν θέλετε να την επιβαρύνετε. Σίγουρα, δεν θα είχε πρόβλημα να τα κρατήσει γιατί είναι τα εγγονάκια της και τα λατρεύει. Και επιπλέον, υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος να θέλει να ασχοληθεί μαζί τους: σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι γιαγιάδες αλλά και οι παππούδες που προσέχουν τα εγγόνια τους προσθέτουν κατά μέσο όρο 5 χρόνο στο προσδόκιμο ζωής του!

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Evolution and Human Behavior, οι γιαγιάδες και παππούδες που ασχολούνται ενεργά με τη φροντίδα των εγγονιών τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 20 ετών σε σχέση με άλλους υπερήλικες που δεν ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών. Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν στοιχεία από 500 άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω.

 

Διαβάστε κι εδώ άλλους 8 λόγους που είναι τέλειο ένα παιδί να μεγαλώνει κοντά σε γιαγιάδες και παππούδες...

Με ποιο τρόπο το babysitting ωφελεί τις γιαγιάδες και τους παππούδες;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που συναναστρέφονται με τα εγγόνια τους έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ενεργοί, τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά. Επιπλέον, η φροντίδα των παιδιών τους προσφέρει γνωστικά ερεθίσματα. Όλες αυτές οι παράμετροι σχετίζονται άμεσα με την καλή ποιότητα ζωής σε μεγάλη ηλικία.

Μάλιστα, αυτά τα οφέλη δεν αφορούν μόνο γιαγιάδες και παππούδες αλλά και οποιονδήποτε άλλο άτομο της τρίτης ηλικίας -ακόμα κι αν δεν έχει συγγενική σχέση με τα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άτεκνοι ενήλικες που ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών ζουν κατά μέσο όρο τρία χρόνια παραπάνω.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούστε να ... παρκάρετε τα παιδιά στους γονείς ή τα πεθερικά σας για πάντα! Αν και η ενασχόληση μέχρι ένα βαθμό με τα εγγόνια προσφέρει πολλά στους παππούδες και τις γιαγιάδες, όπως έχει προκύψει από παλαιότερες έρευνες, η συστηματική ενασχόληση προκαλεί σωματικό και ψυχολογικό στρες που επιβαρύνει την υγεία τους.

Οπότε, βρείτε τη χρυσή τομή και εκμεταλλευτείτε το χρόνο που μπορούν να περάσουν τα παιδιά με τους παππούδες για το καλό όλων σας!