Print this page

Πώς θα «τιμωρήσω» σωστά το παιδί;

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται αν έχουν επιλέξει σωστή μέθοδο για να τιμωρίας για τα παιδιά τους. Ανήκετε και εσείς σε αυτή τη κατηγορία;  Τότε οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν

Είναι η μέθοδος αυτή κατά κάποιο τρόπο ανάλογη της συμπεριφοράς; 
Είναι σημαντικό η τιμωρία να είναι ανάλογη του... «εγκλήματος»! .  Αυτό θα δώσει στο παιδί να καταλάβει πως οι πράξεις ιδιαίτερα οι κακές έχουν και τις ανάλογες συνέπειες. Θα μπορέσει η τιμωρία να μάθει στο παιδί μου τι πρέπει να κάνει διαφορετικά; Μερικές φορές, οι γονείς θα κατσαδιάσουν το παιδί για ένα λάθος του αλλά δεν θα του εξηγήσουν γιατι.  Πρέπει να του δώσετε καταλάβει το λάθος του και να του υποδείξετε το σωστό που περιμένετε από εδώ και στο εξής. Για παράδειγμα αν το παιδί αρχίσει να τρέχει πάνω κάτω στο σούπερ μάρκετ μην του φωνάξετε «Σταμάτησε αμέσως αυτό που κάνεις!!» αλλά εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει αλλά και που μπορεί να τρέξει ή ακόμα και να χοροπηδήσει.

Τελικά θα καταφέρω να του αλλάξω συμπεριφορά;Πολλοί γονείς έχουν αισθανθεί πως δεν καταφέρνουν κάτι, πως καμία τιμωρία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.  Τί γίνεται σε αυτή τη περίπτωση; Ίσως πρέπει να σκεφθείτε άλλους τρόπους για να έχετε επιθυμητά αποτελέσματα.  

Αυτή η όποια τιμωρία μας απομακρύνει ή μας φέρνει πιο κοντά με τον παιδί μου; Σίγουρα το παιδί πρέπει να ξέρει πως σαν γονιός του θα το τιμωρήσετε αλλά πως το αγαπάτε και πως θέλετε να σας αγαπάει και να μην σας κρατάει μούτρα μετά την τιμωρία. Ο τρόπος με τον οποίο δείχνετε πως η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή θα κάνει τη διαφορά. Αν φωνάζετε, είστε επικριτικός ή επιθετικός το παιδί θα αισθανθεί  πως δεν το αγαπάτε πια. Είναι σημαντικό λοιπόν, όταν τιμωρείτε να φαίνεται ξεκάθαρα πως το κάνετε από αγάπη.

Ταιριάζει στο παιδί μου; Όπως οι μεγάλοι άνθρωποι, το ίδιο και οι μικροί έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ξεχωριστή συμπεριφορά γι'αυτό και η τιμωρία πρέπει να ταιριάζει στο κάθε παιδί. Πριν τιμωρήσετε πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία και τον χαρακτήρα του παιδιού σας. 

Έμαθε άραγε πραγματικά το παιδί μου τι έγινε; Θα αναλάβει την ευθύνη;  Το παιδί πρέπει να αποδεχτεί το κομμάτι της ευθύνης του στο επεισόδιο και να μην τα ρίξει αλλού. Η  τιμωρία θα χρησιμεύσει στο να καταλάβει που έφταιξε πραγματικά και πως την επόμενη φορά να μη χρειάζεται να τιμωρηθεί για να κάνει αυτό που πρέπει. 

Καλό είναι να ξέρει το παιδί σας πως επειδή έκανε μια κακή επιλογή δεν σημαίνει πως είναι και κακό παιδί. Εστιάστε την τιμωρία και ο,τι πείτε στην κακή συμπεριφορά όχι στο ίδιο το παιδί. Δεν χρειάζεται να χάσει την αυτοεκτίμησή του και να ντραπεί. 

Μπορώ να φέρω εις πέρας την τιμωρία και να μην κάνω πίσω; Όποια μέθοδο και αν ακολουθήσετε είναι σημαντικό να μπορείτε να την φέρετε εις πέρας. Αν δεν μπορέσετε καλύτερα να σκεφθείτε κάτι άλλο. Είναι σημαντικό να μένετε σταθεροί και να φέρετε εις πέρας ό,τι  επιλέξετε για να διατηρήσετε τον σεβασμό του παιδιού στο πρόσωπό σας.