Print this page

Παντρεμένοι με παιδιά!

Πώς θα επιβιώσει η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι μετά τον ερχομό των παιδιών;

Λίγες ώρες ύπνου, περισσότερες ευθύνες, κούραση, «εξαφανισμένη» κοινωνική ζωή… δεν θέλει και πολύ ένα ζευγάρι να αρχίσει να βλέπει την πιο «δύσκολη» (αλλά και ουσιαστική) πλευρά της σχέσης του μετά τη γέννηση του παιδιού. Αν θέλουμε όμως το γεγονός ότι γίναμε τρεις ή τέσσερις ή ακόμη περισσότεροι, να είναι η αφορμή για να κάνουμε το γάμο μας να ανθίσει και όχι να μαραθεί, θα πρέπει να προσπαθήσουμε, όχι μόνο προσωρινά αλλά και μακροπρόθεσμα, να πετύχουμε αυτούς τους στόχους: Η ζωή αλλάζει σημαντικά μετά τον ερχομό του παιδιού και κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για αυτές τις αλλαγές. Γι’ αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι να περνάει κρίση όταν γίνονται γονείς. Να, πώς δεν θα συμβεί και σε εσάς. 

Προτεραιότητα στο σύντροφο

Είναι πολύ εύκολο να απορροφηθεί κανείς από τα νέα του καθήκοντα ως γονιός και να εστιάσει 100% στα παιδιά του –κυρίως για τις γυναίκες. Εξάλλου, τα παιδιά ζητούν διαρκώς την προσοχή μας. Σκεφτείτε όμως ότι πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύετε τώρα, τα παιδιά θα φύγουν από το σπίτι για να ζήσουν τη δική τους ζωή. Και μην ξεχνάτε ότι το θεμέλιο πάνω στο οποίο έχει στηθεί η οικογένειά σας είναι η σχέση ανάμεσα σε εσάς και το σύντροφό σας. Βάζοντας το γάμο και τη σχέση αυτή σε πρώτο πλάνο όχι μόνο αποτρέπετε το ενδεχόμενο να αποξενωθείτε αλλά δίνετε στα παιδιά σας το καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να φέρονται αργότερα στους αγαπημένους τους.

Μοίρασμα των ευθυνών

Εάν μόνο ο ένας γονιός ασχολείται κυρίως με τις νέες ευθύνες που έρχονται στο σπίτι μαζί με το παιδί, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να νιώθει εξαντλημένος και αδικημένος σε σχέση με τον άλλον που λίγο ως πολύ καταφέρνει να συνεχίζει τον τρόπο ζωής που ακολουθούσε και πριν. Γι’ αυτό, φροντίστε να μοιράζεστε όλες τις δουλειές, ακόμα και τις πιο μικρές, όπως την προετοιμασία του κολατσιού για το σχολείο ή το γέμισμα του πλυντηρίου. Έτσι και οι δύο θα νιώθετε ότι έχετε υποστήριξη και θα μπορείτε κάθε τόσο να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα.

20 λεπτά  την ημέρα αφιερωμένα στους δυο σας

Είναι δύσκολο να βρει ένα ζευγάρι το χρόνο να κάνει ό,τι παλιά μετά το παιδί, όμως σίγουρα μπορείτε να εξασφαλίσετε 20 λεπτά την ημέρα για να πείτε τα νέα σας. Μπορεί να είναι νωρίς το πρωί, πριν ξυπνήσουν ή το βράδυ όταν κοιμηθούν ή ακόμα κι όταν τριγυρνάνε γύρω γύρω –αρκεί να δεσμευτείτε ότι θα το κάνετε.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Ο γάμος δεν είναι κάτι διαφορετικό από ένα συνεταιρισμό –κυρίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε φορά να λύνετε τις διαφορές σας πριν ανακοινώσετε την απόφασή σας στα παιδιά, όπως για παράδειγμα εάν επιτρέπετε να κάνει κάτι ή όχι. Ποτέ μην κρατάτε διαφορετική στάση. Μόνο έτσι τα παιδιά σας θα νιώθουν ασφάλεια κι εσείς ότι είστε ομάδα –όπως πρέπει να είστε.

Μια αγκαλιά την ημέρα

Απαιτούνται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να κάνετε μια αγκαλιά ή να δώσετε ένα φιλί. Μπορεί να γίνει τη στιγμή που περνάτε ο ένας δίπλα στον άλλο στην κουζίνα ή ενώ κάθεστε στον καναπέ. Η φυσική επαφή είναι σημαντική για τη σχέση αλλά και για τα παιδιά που από τις εκδηλώσεις αγάπης μεταξύ σας γίνονται κι εκείνα πιο τρυφερά και εκδηλωτικά.

Ραντεβού για δύο

Καλές οι εκδηλώσεις αγάπης και οι μοιρασμένες υποχρεώσεις εντός σπιτιού, αλλά κακά τα ψέματα ένα ζευγάρι χρειάζεται να βγαίνει πού και πού! Καθιερώστε μια μέρα την εβδομάδα ή έστω το μήνα που κάποιος άλλος θα φροντίζει τα παιδιά κι εσείς θα φροντίσετε να περνάτε όπως πριν γίνετε… παντρεμένοι με παιδιά.