Print this page

Το πάθημα να σου γίνει μάθημα

Τα παιδιά, όπως και όλοι μας εξάλλου, συναντούν διάφορες απογοητεύσεις και απορρίψεις στη ζωή τους χωρίς όμως να ξέρουν μερικές φορές να τις χειριστούν αποτελεσματικά.

Έχουν οι γονείς λοιπόν το καθήκον να τα βοηθήσουν και να δείξουν τον τρόπο να τις αντιμετωπίζουν. Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να χειριστεί την απόρριψη; Διαβάστε παρακάτω: 

Πρώτα ακούτε το παιδί, και μετά μιλάτε. Τα παιδιά χρειάζονται επιβεβαίωση, να ξέρουν πως έχει όλη σας την προσοχή και κατανόηση. Οι γονείς πριν επιχειρήσουν να διορθώσουν την κατάσταση και να διδάξουν τα παιδιά τους πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στα όσα εκείνα έχουν να τους εκμυστηρευτούν: τις απογοητεύσεις τους, τις απορρίψεις, τους φόβους, τα συναισθήματά τους. Ο γονείς χρειάζεται να μπουν στη θέση του παιδιού για να μπορέσουν να καταλάβουν πρώτα και να συμβουλεύσουν μετά.

Όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε, να κάνετε πολλές ερωτήσεις και να ζητήσετε από το παιδί να σκεφτεί καλά πριν απαντήσει. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως:

«Γιατί πιστεύεις ότι απογοητεύτηκες τόσο πολύ;» Βοηθείστε το παιδί σας να σκεφτεί την πραγματική αιτία της αναστάτωσης του. Στην αρχή, η απάντηση μπορεί να μην  είναι τόσο σοβαρή, όπως: «Μα ήθελα πολύ να παίζω στην ομάδα μπασκετ στο σχολείο» Συνεχίστε να ρωτάτε «γιατί» για να το καθοδηγήσετε να φτάσει στην πραγματική αιτία της στεναχώριας του. Η ερώτηση «Ελα, σκέψου καλά, γιατί ήταν τόσο σημαντικό να σε πάρουν;» μπορεί να φέρει την απάντηση «για να κάνω περισσότερους φίλους» και αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στην επόμενη ερώτησηφ «γιατί σου φαίνεται τόσο σημαντικό να είσαι δημοφιλής;» η οποία θα διευκολύνει το παιδί και εσάς να βρείτε γιατί στεναχωρέθηκε πραγματικά. Οτι μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια ή  μοναξιά.

Επίσης, το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει αν ήταν εφικτό αυτό που ήθελε.Πολλές από τις απογοητεύσεις στη ζωή προέρχονται από μη πραγματοποιήσιμους στόχους.

«Σκέψου και πες μου: τι μπορεί να μάθεις από αυτό;» Άσχετα από το πόσο ή γιατί τα παιδιά είναι απογοητευμένα, πάντα υπάρχει ένα μάθημα να μάθουν.

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε αν θέλει να του πείτε τη δική σας γνώμη. Είναι η ώρα που το παιδί έχει ήδη ανοίξει την καρδιά του και έχει ανάγκη από λόγια αλήθειας αλλά και να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει τις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης. Είναι η στιγμή που θα μπορέσει να ζυγίσει μέσα του και να διακρίνει τι το πόνεσε πραγματικά.

Μετά από τα παραπάνω είναι η ώρα που θα βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ αδικίας και συνέπειας. Για παράδειγμα, το ότι το έδιωξαν από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου μήπως συνέβη γιατί δεν είχε πάει στη προπόνηση τις τελευταίες εβδομάδες;

Σίγουρα και πάνω από όλα το παιδί σε αυτή τη κατάσταση χρειάζεται οπωσδήποτε επιβεβαίωση. Οι απογοητεύσεις και οι στεναχώριες είναι μέσα στη ζωή γι' αυτό πρέπει να είναι βέβαιο πως εσείς το αγαπάτε όπως και να έχει.