Print this page

4 πράγματα να κάνετε αντί να μαλώσετε το παιδί σας

Θα έχουν, σίγουρα, καλύτερο αποτέλεσμα!

Η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική στο μεγάλωμα των παιδιών μας. Δημιουργεί υγιή όρια μέσα στα οποία τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια για να εξερευνήοσυν τον κόσμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να βάζουμε τις φωνές, να απειλούμε ή να εκτοξεύουμε τιμωρίες κάθε φορά που τα παιδιά παρεκκλίνουν σε συμπεριφορές που δεν εγκρίνουμε. Αντίθετα, υπάρχουν άλλες τακτικές πολύ πιο αποτελεσματικές, όπως:

Δώστε του επιλογές

Τα νήπια λατρεύουν την αίσθηση της ανεξαρτησίας. Γι' αυτό, αντί να του πείτε τι θέλετε να κάνει, δώστε μερικές εναλλακτικές για να επιλέξει μόνο του. Για παράδειγμα: αντί να πείτε "φάε το φρούτο σου", πείτε "να σου φέρω μήλο ή μπανάνα;". Προσοχή: καλύτερα μην δώσετε περισσότερες από δύο - τρεις επιλογές, διαφορετικά υπάρχει το ρίσκο να προκαλέσετε ακόμα μεγαλύτερο εκνευρισμό.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας

Ένας από τους βασικούς στόχους των παιδιών μας είναι να τραβούν την προσοχή μας -εάν αυτό είναι για καλό ή για κακό, δεν τα απασχολεί καθόλου, Έτσι, όσο περισσότερο διαπιστώνουν ότι επηρεάζουν την ψυχολογία σας τόσο θα επιμένουν. Αντίθετα, εάν παραμείνετε ουδέτεροι, θα ηρεμήσουν κι εκείνα πιο γρήγορα. Προσπαθήστε να μην υψώνετε τη φωνή και να μιλάτε ήρεμα και απλά.

Κατανοήστε την αιτία του προβλήματος

Τις περισσότερες φορές ο εκνευρισμός των παιδιών οφείλεται σε κάτι απολύτως προβλέψιμο, όπως για παράδειγμα ότι είναι κουρασμένα ή πεινάνε. Καλό θα είναι να έχετε πάντα μαζί σας κάποιο σνακ και να ακολουθείτε όσο πιο πιστά γίνεται το πρόγραμμα του παιδιού, ώστε να ξεκουράζεται όσο έχει ανάγκη. Επίσης, τα παιδιά εκνευρίζονται όταν τους επιβάλλετε να σταματήσουν το παιχνίδι, όπως για παράδειγμα όταν τα παίρνετε να φύγετε από την παιδική χαρά. Σ' αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να τους δίνετε προειδοποιήσεις μερικά λεπτά πριν («σε δέκα λεπτά φεύγουμε»), ώστε να προετοιμαστούν ψυχολογικά.

Ακούστε το παιδί σας

Πολλές φορές τα παιδιά με τις πράξεις τους προσπαθούν να σας πουν πράγματα που διστάζουν, φοβούνται ή δεν θέλουν να εκφράσουν με λόγια. Επειδή ακόμα τα εκφραστικά μέσα τους δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς, είναι φυσιολογικό να αντιδρούν έντονα καθώς δυσκολεύονται να εκδηλώσουν αυτό που θέλουν. Εάν κάνουν κάτι που δεν επιτρέπετε, μιλήστε τους και ακούστε προσεκτικά τις απαντήσεις τους. Μην διακόπτετε την αφήγησή τους για να ορίσετε συνέπειες ή να τα μαλώσετε και ολοκληρώστε τη συζήτησή σας προσπαθώντας να βρείτε από κοινού τρόπους για να διορθώσετε το πρόβλημα.