Print this page

Ο θαυμαστός κόσμος των μωρών!

10 και τέσσερις πληροφορίες για τα μωρά που δεν ξέρατε και που ίσως δεν περιμένατε να μάθετε!

Τέσσερα μωρά γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο σε όλο το κόσμο!

Τα νεογέννητα κλαίνε αλλά χωρίς δάκρυα! Τουλάχιστον ώσπου να γίνουν 3 ή 4 εβδομάδων. Αυτό συμβαίνει γιατί ως τότε οι δακρυϊκοί πόροι παράγουν τόση υγρασία απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Τα παιδιά έχουν περισσότερα κόκκαλα από τους ενήλικες! Ναι, και όμως έχουν 305 κόκκαλα ενώ οι ενήλικες έχουν 206. Στη πορεία βέβαια μερικά κόκαλα ενώνονται σε ένα ενιαίο οστό.

Αυτό σίγουρα το ξέρετε ή το έχετε διαπιστώσει: Τα νεογέννητα αγαπούν και θέλουν να ακούν μόνο τη φωνή της μαμάς τους. Την αναγνωρίζουν πριν γεννηθούν καν και είναι ό,τι τα ηρεμεί από όλους τους υπόλοιπους ήχους.

Τριχόπτωση παθαίνουν όλα  όλα τα μωρά. Ακόμα και αν το δικό σας γεννήθηκε με πυκνά μαύρα μαλλιά σιγά σιγά θα τα χάσει για να φυτρώσουν σταδιακά άλλα μαλλιά που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι διαφορετικού χρώματος και υφής.

Ένα μωρό έχει γύρω στις τρεις φορές περισσότερους γευστικούς κάλυκες από τους ενήλικες! Επίσης ενδείκνυται η έγκυος όταν βρίσκεται στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης να δοκιμάσει όλα τα φαγητά για να αναπτυχθούν σωστά οι γευστικοί κάλυκες του μωρού.

Τα κλάματα και οι φωνούλες που βγάζει ένα μωρό αντανακλούν τους ήχους της γλώσσας της μητέρας τους. Γι’ αυτό και κάποιος μπορεί να διακρίνει εάν το παιδί που κλαίει είναι από την Γερμανία ή την Αμερική!

Αμέσως μόλις γεννηθεί ένα μωρό και το αφήσουν πάνω στην μητέρα του, εκείνο από ένστικτο θα μπουσουλήσει να βρει στήθος για να βυζάξει μέσα στη πρώτη ώρα που έχει βγει στο κόσμο!

Τα μωρά αναπνέουν περισσότερο και οι χτύποι της καρδιάς του είναι πιο γρήγοροι από του μέσου ενήλικα. Ένα μωρό έχει 40 αναπνοές το λεπτό σχεδόν διπλάσιες ενώ ένας ενήλικας γύρω στις 12 με 20 αναπνοές κατά μέσο όρο το λεπτό.

Τα νεογέννητα δεν βλέπουν … πέρα από τη μύτη τους! Αυτό γιατί η όραση τους επιτρέπει να βλέπουν ως και 25 περίπου εκατοστά απόσταση.

Κάτι που εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να κάνουμε: τα μωρά ώσπου να γίνουν 6 μηνών μπορούν να αναπνέουν και να καταπίνουν ταυτόχρονα!

Τα μωρά αγόρια ζυγίζουν συνήθως περισσότερο απο τα κορίτσια.

Ένα 80% των παιδιών που έρχονται στο κόσμο φέρουν σημάδι γέννας. Μερικά μπορεί να εμφανιστούν μερικές βδομάδες μετά τη γέννα και άλλα ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Τα νεογέννητα γελούν πολύ περισσότερο από τους μεγάλους. Ναι, και όμως: τα μωρά γελούν περίπου 300 φορές τη μέρα ενώ οι ενήλικες 60 περίπου φορές.