Print this page

Οικογενειακές δραστηριότητες μέρος Α

Ποιες είναι, ποια είναι τα οφέλης τους στην καθημερινότητα της οικογένειας, ποια είναι τα κοινά σημεία που τις διακρίνουν 

Κάθε οικογένεια έχει τον δικό της τρόπο να τακτοποιεί, να οργανώνει, να περνάει χρόνο και να διασκεδάζει. Στην ουσία πρόκειται για μια συλλογική ενέργεια όπου κάθε ένα μέλος της οικογένειας ξέρει τον ρόλο του, δηλαδή τι, που, πως και πότε θα πράξει.


Οι οικογενειακές συνήθειες περιλαμβάνουν για παράδειγμα τα πηγαινέλα προς και από το σχολείο, τη δουλειά, οι οικογενειακές διακοπές, τα ταξίδια. Οικογενειακό συνήθειο είναι και η ώρα του μπάνιου ή του ύπνου ή κάποιες δουλειές του σπιτιού.

Οι οικογενειακές δραστηριότητες μαθαίνουν στα παιδιά τα ήθη, τις πεποιθήσεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες της οικογένειας τους.

Τα παιδιά χρειάζονται τέτοιου είδους συνήθειες, μερικά ίσως περισσότερο από άλλα. Αυτό γιατί η προβλεψιμότητα και επανάληψη δίνουν την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας στα παιδιά κυρίως όταν εκείνα εκτίθενται σε στρεσογόνες καταστάσεις όπως λ.χ. η γέννηση νέου παιδιού, ένα διαζύγιο, αρρώστια ή θάνατος στην οικογένεια, καθώς επίσης και η μετακόμιση σε άλλη γειτονιά, πόλη, χώρα. Κυρίως όταν μπαίνουν στην εφηβεία τα παιδιά πρέπει να αισθανθούν ασφάλεια και φροντίδα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η οικογενειακή διασκέδαση είναι μια συνήθεια που ενδυναμώνει τους δεσμούς των μελών της. Οι δουλίτσες που αναλαμβάνουν τα παιδιά τα μαθαίνουν πως να είναι υπεύθυνα, τα βοηθούν να αναπτύξουν ικανότητες χρήσιμες για όλη τη ζωή αλλά και επίσης πως να ανεξαρτητοποιηθούν. Στα μικρά παιδιά οι οικογενειακές τακτικές συνήθειες δείχνουν τον δρόμο προς μια υγιεινή ζωή που να περιλαμβάνει καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών, άσκηση, πρακτική σε όλους τους κανόνες υγιεινής. 

Σίγουρα δεν είναι απλό ούτε εύκολο για τους γονείς να καθιερώσουν μια ρουτίνα στην οποία θα συμμετέχει όλη η οικογένεια όμως μόλις το καταφέρουν, τα οφέλη είναι πολλά και διάφορα :
Ολοκληρώνονται διάφορες δουλειές του σπιτιού και μένει ελεύθερος χρόνος για άλλες δραστηριότητες. Σε περιόδους έντονου στρες και άγχους, οι συνήθειες βοηθούν τους γονείς να διατηρούν τον έλεγχο, να ξέρουν ότι τα καταφέρνουν ως γονείς. Οι ρουτίνες δεν αφήνουν χώρο για αντιπαραθέσεις και διαφωνίες.


Οι συλλογικές αυτές δραστηριότητες βασίζονται αυστηρά στις ανάγκες της κάθε οικογένειας. Όμως για να έχουν αποτέλεσμα και να λειτουργούν χρειάζεται να μοιράζονται τρία σημεία:
Να είναι καλά οργανωμένες, όπου ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει και θεωρεί πως είναι λογικό και δίκαιο να το κάνει. Να γίνονται τακτικά, να αποτελούν μέρος της οικογενειακής καθημερινότητας. Να είναι προβλέψιμες, να γίνονται δηλαδή τα πράγματα κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο.
Τέλος, οι οικογενειακές τακτικές συνήθειες, ακριβώς επειδή προσφέρουν τα παραπάνω, συντελούν στο να ρυθμίζεται το εσωτερικό βιολογικό ρολόι με ευεργετικά αποτελέσματα για τον ύπνο, την ηρεμία ή/και την υγεία όλων των μελών της οικογένειας.