Print this page

6 πράγματα που δεν θέλει να ακούσει μια γυναίκα που μόλις γέννησε

Περνάει μια τόσο ευαίσθητη περίοδο...ας μην της το χαλάσουμε!

Οι εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι συναρπαστικές αλλά και εξαντλητικές για τη νέα μητέρα. Όχι μόνο έχει να διαχειριστεί τις τεράστιες αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα, την ψυχολογία και τη ζωή της γενικότερα ο ερχομός του παιδιού της αλλά την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, κούραση, ξενύχτι και την ανάρρωση από μια σωματικά επίπονη διαδικασία -είτε γέννησε φυσιολογικά είτε με καισαρική.

Εάν λοιπόν έχετε το προνόμιο να είστε από εκείνα τα άτομα που θα επισκεφθούν τη νέα μητέρα αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής της, φροντίστε να μην την προσθέσετε περισσότερο στρες, κάνοντας αυτά:

Μην αναφερθείτε καθόλου στον τοκετό

Είτε ο τοκετός πήγε ακριβώς όπως τον ονειρευόταν είτε γέννησε μέσα σε είκοσι λεπτά ή χρειάστηκε να κάνει εσπευσμένα καισαρική μετά από 24 ώρες ωδίνων, αυτό πάει πέρασε και δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σχολιάσετε.

Μην σχολιάσετε το πώς ταΐζει το μωρό

Κάθε μητέρα θέλει το καλύτερο για το μωρό της, γι' αυτό μην την αφήσετε να σκεφτεί ούτε για ένα λεπτό ότι μπορεί να μην κάνει καλά ούτε τα βασικά, δηλαδή την εξασφάλιση της τροφή του, Μπορεί να θηλάζει ή να του δίνει γάλα σε σκόνη ή να κάνει έναν συνδυασμό των δύο. Για να καταλήξει σ' αυτή την επιλογή, προφανώς είχε τους λόγους της που δεν είναι υποχρεωμένη να αναλύσει και σε εσάς.

Μην καυχηθείτε για το πόσο γρήγορα είχατε επανέλθει στα φυσιολογικά σας μετά τη γέννα

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι πολύ ευαίσθητες για την ψυχολογία μιας γυναίκας και το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι γίνει αντικείμενο σύγκρισης -πόσο μάλλον με άλλες που ίσως και να τα «κατάφεραν» καλύτερα από εκείνη. Εξάλλου, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πότε θα επανέλθει από τη γέννα κάθε γυναίκα είναι ένα προσωπικό «στοίχημα» που δεν υπάρχει λόγος να την απασχολεί αμέσως μετά. Αν λοιπόν εσείς καταφέρατε να βγείτε από το μαιευτήριο φορώντας το στενό σας τζιν, μπράβο σας, αλλά μην το πείτε!

Μην ξεστομίσετε ότι είναι «υπερβολική» με το μωρό

Είναι η φύση που μας οδηγεί να είμαστε ιδιαίτερα υπερπροστατευτικές με το μωρό μας. Ανεξάρτητα από το εάν ανησυχεί για τις ιώσεις, για το βάρος που παίρνει, για το εάν κοιμάται όσο πρέπει, μην προσπαθήσετε να υποβαθμίσετε το πώς νιώθει. Μην της πείτε ότι εάν το κρατάει πολλές ώρες στην αγκαλιά της θα το «κακομάθει» και μην δώσετε συμβουλές που δεν σας έχει ζητήσει. Ακόμα κι αν το μωρό είναι πλέον έξω από το σώμα της εκείνη το αισθάνεται ακόμα κομμάτι του εαυτού της και λειτουργεί με το ένστικτο. Κι αυτό είναι που πρέπει να κάνει.

Μην παραπονεθείτε για το πόσο κουρασμένοι είστε

Όσο ταλαιπωρημένοι κι αν είστε, το πιθανότερο είναι εκείνη να είναι περισσότερο! Το σίγουρο είναι ότι νιώθει πιο εξαντλημένη από όσο ποτέ στη ζωή της.

Μην κάνετε σχόλια για την εμφάνισή της -εκτός εάν πρόκειται να πείτε «μα, πόσο κούκλα είσαι!»

Όλες οι γυναίκες νιώθουν ότι δείχνουν χάλια σ' αυτή τη φάση της ζωής τους. Δεν έχουν κοιμηθεί για μέρες, είναι ταλαιπωρημένες και κανένα ρούχο δεν πέφτει ωραία επάνω στο σώμα τους. Όμως ακόμα δεν έχουν καμία όρεξη να ακούσουν συμβουλές για το πώς θα χάσουν τα κιλά ή θα περιποιηθούν τα μαλλιά τους.

 

Διαβάστε κι εδώ τι πρέπει να προσέχουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα νεογέννητο...