Print this page

Πώς να μάθετε στα παιδιά σας αυτοέλεγχο

Πώς θα καταφέρετε τα παιδιά σας να πειθαρχούν και να ελέγχουν τον αυθορμητισμό τοςυ;  

Τα περισσότερα παιδιά για να μην πούμε όλα, είναι από τη φύση τους αυθόρμητα. Ο αυτοέλεγχος όμως είναι μια δεξιότητα που θα βοηθήσει τα παιδιά να ανταπεξέλθουν σε όλες τις αντιξοότητες που θα συναντήσουν μεγαλώνοντας αλλά και στην ενήλικη ζωή τους.

Πώς θα καταφέρετε να τα μάθετε λοιπόν;

Τα παιδιά πρέπει να έρχονται εκεί που είστε κάθε φορά που τα φωνάζετε αντί να απαντούν με ένα φωναχτό «Τιιιιιι;» από όπου και αν βρίσκονται. Αυτή η συμπεριφορά είναι αγενής και πρέπει να σταματήσει. Επίσης, το παιδί πρέπει να μάθει πως αυτοέλεγχος μερικές φορές σημαίνει να σταματάς για λίγο αυτό που θες να κάνεις για να κάνεις κάτι που πρέπει.

Στα περισσότερα παιδιά δεν αρέσει να τα διορθώνουν και αντιδρούν άσχημα: είτε επιθετικά είτε με άσχημη συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας πως σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή θα αναγκαστεί να ακολουθήσει οδηγίες που κατά πάσα περίπτωση να μην του αρέσουν ή να μην συμφωνεί. Έτσι το παιδί πρέπει να καταλάβει και να δείξει την αρμόζουσα συμπεριφορά, με την ανάλογη ψυχραιμία. Είναι ένα μάθημα που όμως όταν το μάθει, θα του χρησιμεύει για όλη του τη ζωή.

Πολλές κοινωνικές δεξιότητες χρειάζονται αυτοέλεγχο γι'αυτό και όταν το παιδί σας ακούει, ξέρει πότε και πώς να διακόψει, ελέγχει τον θυμό του δείχνει πως ξέρει να ελέγχει ήδη τον εαυτό του και γι' αυτό του αξίζει επιβράβευση και αναγνώριση.

Ενθαρρύνετε το παιδί να να ασχολείται με ενέργειες που ενισχύουν τον αυτοέλεγχο όπως μάθημα μουσικής, αθλητισμός, να φροντίζει ένα κατοικίδιο κ.α.

Εκμεταλλευτείτε την επιβράβευση για να μάθετε στο παιδί σας τον αυτοέλεγχο. Όταν το παιδί ξυπνάει από το χάραμα για να πάει κολυμβητήριο και τελικά κερδίζει, αυτό που πρέπει να καταλάβει είναι πως εκτός από το έπαθλο κέρδισε επιβράβευση και αναγνώριση γιατί έδειξε πειθαρχία και αυτοέλεγχο.

Πολλά παιδιά θεωρούν πως η ώρα για ύπνο σημαίνει και ώρα για φασαρία! Είναι η περίπτωση που εσείς πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να πειθαρχεί και να υπακούει. Να θέσετε συγκεκριμένη ώρα ύπνου και ό,τι άλλο χρειάζεται για κοιμηθεί το παιδί χωρίς να χρειάζεται να μπαινοβγαίνετε στο δωμάτιο του όλη την ώρα.

Το καθημερινό πρόγραμμα, τα θελήματα, τα οικογενειακά σχέδια είναι όλα αφορμές για να μάθει το παιδί τι σημαίνει ανάληψη ευθύνης και πειθαρχία.

Πολλοί γονείς τείνουν να κακομαθαίνουν τα παιδιά τους. Ίσως γιατί οι ίδιοι είχαν άσχημα παιδικά χρόνια ή γιατί δεν θέλουν να τα κακοκαρδίσουν. Δυστυχώς όμως αυτό σημαίνει περισσότερη ελευθερία χωρίς αυτοέλεγχο, το ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται το παιδί για να πετύχει και να ευτυχήσει στη ζωή του!