Print this page

Το κυνήγι της τελειότητας και πώς να το σταματήσετε!

Ναι, το επάγγελμα μητέρα είναι δουλειά 24ωρης απασχόλησης. Όμως εκτός από υποχρεώσεις μια μητέρα έχει ανάγκες και δικαιώματα. Διάβασε παρακάτω και διώξε τις ενοχές!

Υπάρχουν στιγμές σου θέλεις να βάλεις τις φωνές; Υπάρχουν στιγμές που πνίγεσαι και έχεις ανάγκη να κάνεις ένα διάλειμμα; Να κάνεις. Και αν νομίζεις πως δεν έχεις χρόνο, να βρεις. Το διάλειμμα χρειάζεται, είναι απαραίτητο, να πάρεις μια ανάσα για να συνεχίσεις. Σταμάτα ό,τι κάνεις για όση ώρα μπορείς: δέκα λεπτά, μισή ώρα ή - αν ανήκεις στις τυχερές μαμάδες και έχεις κάποιον να αναλάβει στη θέση σου - ακόμα και μία ολόκληρη μέρα. 

Είναι γνωστό ότι η μαμά κρατάει το σπίτι οργανωμένο και την οικογένεια ενωμένη όμως δεν είσαι σουπεργούμαν. Έχεις δικαίωμα να «μειώσεις ταχύτητες» και να αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα.

Επίσης είναι αποδεκτό και αναμενόμενο η μαμά να δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα. Χαλάρωσε. Άφησε το μαγικό σου ραβδάκι κάτω και άσε να βρουν τις λύσεις οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ακόμα και αν πρόκειται για τα παιδιά σου.

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι ή ανίκανοι. Για την ακρίβεια μόνο και μόνο το γεγονός πως αναγνωρίζεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια και την ζητάς δείχνει δύναμη. Είναι σημαντικό να αναζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι είτε από κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, είτε από συγγενή ή φίλο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανταγωνίζεσαι άλλες μητέρες ή οικογένειες. Μπορεί αυτό που βολεύει μια μητέρα να δυσκολεύει εσένα και αντίστροφο. Δεν χρειάζεται να μείνεις άφραγκη, να κάνεις δίαιτα ή να γίνεις ρεζίλι στα social media μόνο και μόνο για να ανταγωνιστείς την μητέρα Χ ή την οικογένεια Ψ.

Ωραίο το ακριβό μανικιούρ ή το μοντέρνο κούρεμα, αλλά αυτό σημαίνει φροντίζω τον εαυτό μου; Όχι. Φροντίζω τον εαυτό μου για μια μητέρα σημαίνει να κάνει διάλειμμα από την τρελή καθημερινότητα που ζει, να κάτσει κάπου και να χαλαρώσει με ό,τι την ευχαριστεί. Αν πάλι, επιμένεις, ναι κάνε το μανικιούρ σου. Περί ορέξεως...

Ξεκουράσου όσο τρελό και αν σου ακούγεται. Αν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις δυσκολίες και το στρες της καθημερινότητας. Μπορείς να ξεκινήσεις με το να κοιμάσαι και να ξυπνάς μια συγκεκριμένη ώρα. Η σταθερότητα στα ωράρια θα σε βοηθήσει.

Μη ξεχνάς πως οι φίλες είναι πάντα πρόθυμες να βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται να εκμεταλλευτείς την ευγενική τους διάθεση όμως ακόμα και ενα τηλέφωνο σε καποιον που θα σε ακούσει και θα σε αφήσει να ξεσπάσεις τυχόν νεύρα, αγωνία ή θυμό είναι σημαντικό!

Σταμάτα το κυνήγι της τελειότητας και αποδέξου πως κάτι μπορεί να είναι απλά αρκετά καλό. Σταμάτα να ανταγωνίζεσαι τις διαφημίσεις και θυμήσου τις μητέρες της διπλανής πόρτας, που είναι όπως και εσύ: Λίγο ατημέλητες, αρκετά αγχωμένες, πολύ κουρασμένες. Αγαπούν όμως πραγματικά την οικογένεια τους και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για τη φροντίζουν και να μην λείπει τίποτα.