Print this page

Δεν θα πιστέψετε γιατί κρατάμε το μωρό απ' τα αριστερά!

Πολύ συχνά όταν έχουμε αγκαλιά το μωρό μας προτιμούμε να το κρατάμε από τη μία ή την άλλη πλευρά του σώματος. Έρευνες δείχνουν πως όλοι τείνουμε να το κρατάμε από τα αριστερά. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί;

Σύμφωνα με μελέτες ένα 80% των γονιών που κρατούν αγκαλιά το παιδί τους, δείχνουν πως προτιμούν την αριστερή πλευρά, να το αγκαλιάζουν δηλαδή και να το αφήνουν πάνω από τον αριστερό τους γοφό.
Έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει διάφορες θεωρίες για ποιο λόγο συμβαίνει αυτή η τάση προς τα αριστερά. Κάποιοι υποστήριξαν πως ο λόγος είναι τόσο απλός όσο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν παιδιά είναι δεξιόχειρες γι' αυτό και κρατάνε τα παιδιά τους στα αριστερά . Με αυτό τον τρόπο μπορούν να έχουν ελεύθερο το δεξί χέρι, το πιο ικανό για να κάνουν τις δουλειές που θέλουν.
Η θεωρίας της αγκαλιάς από την αριστερή πλευρά. Έρευνες δείχνουν πως όλα τα θηλαστικά έχουν αυτήν προτίμηση γιατί έτσι έχει αναπτυχθεί ο εγκέφαλος. Οι συγκεκριμένες έρευνες εξέτασαν πρωτεύοντα θηλαστικά (πίθηκοι) ως βρέφη και πώς πλησιάζουν (αυθόρμητα) τη μητέρα τους σε κανονικές περιστάσεις ή όταν φοβούνται. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, τα βρέφη πλησιάζουν την μητέρα τους από τα αριστερά! Το ίδιο συμβαίνει σε μεγάλη συχνότητα στους ανθρώπους.

Τι λέει η επιστήμη για αυτό
Όπως φαίνεται, ο λόγος για την αριστερή αυτή προτίμηση είναι ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου παίρνει μηνύματα από την αριστερή πλευρά του κορμιού. Η δεξιά πλευρά λαμβάνει ενδείξεις από το περιβάλλον για το πώς να φερόμαστε στις διάφορες κοινωνικές περιστάσεις, πως χτίζονται οι σχέσεις και δεσμοί και πως να αναγνωρίζουμε αν το παιδί μας είναι στεναχωρημένο ή πιεσμένο. Η ίδια δεξιά πλευρά είναι και η πλευρά των σχέσεων του εγκεφάλου και μέσω αυτής αναπτύσσουμε όλα τα γονικά συναισθήματα που τρέφουμε για τα παιδιά μας.
Έτσι, επειδή η δεξιά πλευρά παίρνει μηνύματα από το αριστερό μας μάτι, είναι λογικό τότε να κρατάμε από τα αριστερά το παιδί μας. Επίσης, το κρατάμε και για άλλους λόγους: Από τα αριστερά το μωρό είναι πιο κοντά στους χτύπους της καρδιάς της μαμάς και έτσι αισθάνεται πιο ήρεμο.