Print this page

Γονιός εφήβου: «οδηγίες χρήσης»

Πώς να ενθαρρύνετε και να υποστηρίξετε σωστά  την κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του έφηβου παιδιού σας.

Το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία και μαζί του μπήκαν και διαφωνίες ή ακόμα και καβγάδες στη ζωή σας. Μην απελπίζεστε, είναι φυσιολογικό. Το παιδί στην εφηβεία χρειάζεται περισσότερη ανεξαρτησία και ας μην ξεχνάμε, η εφηβεία είναι η εποχή της αμφισβήτησης. Έτσι μπορεί απλά να είναι εριστικό ή να φέρεται με άσχημο τρόπο χωρίς να ξέρει τις επιπτώσεις που έχουν τα λόγια του στους άλλους ανθρώπους.

Είστε το πρότυπο του όσον αφορά τις σχέσεις με τους φίλους, με τα παιδιά, με τους συντρόφους ή τους συναδέλφους. Το παιδί  μέσα από τη δική σας συμπεριφορά θα μάθει ότι οι ενήλικες σχέσεις χρειάζονται αμοιβαίο σεβασμό, καλή θέληση και θετική αντιμετώπιση στις συγκρούσεις όταν και εάν προκύψουν.
Επίσης εσείς θα δώσετε το παράδειγμα για το πώς διαχειρίζεται σωστά ένας ενήλικας τα δύσκολα συναισθήματα ή τις άσχημες διαθέσεις.

Να γνωρίσετε - εάν δεν το έχετε κάνει ήδη - τους φίλους του παιδιού σας και να είναι ευπρόσδεκτοι στο σπίτι σας. Αυτό θα βοηθήσει τις κοινωνικότητα του παιδιού και θα του δείξει πως αναγνωρίζετε πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για την εφηβική του ζωή. Όσο καλύτερα ξέρετε τις παρέες του παιδιού τόσο πιο εύκολα θα μπορέσετε να το επηρεάσετε σε περίπτωση που δεν εκτιμάτε κάποιους από αυτούς. Γενικά η φιλία στη ζωή ενός εφήβου είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να την χειριστείτε με προσοχή και σεβασμό ειδάλλως θα υποστείτε την εφηβική αντίδραση.

Να δίνετε σημασία και να ακούτε με προσοχή πώς αισθάνεται το παιδί σας, μόνο έτσι θα δυναμώσει η σχέση σας τα χρόνια της εφηβείας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να αφήσετε στην άκρη ό, τι κάνετε προκείμενου να το ακούσετε. Θα σεβαστείτε και προσπαθήσετε να δείτε τα πράγματα από την δική του πλευρά ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με την άποψη του.

Να εκφράζετε ανοιχτά τα δικά σας συναισθήματα κάθε φορά που φέρεται με συγκεκριμένους τρόπους. Αυτό θα το βοηθήσει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται ανάλογα στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους.

Να συζητάτε για σχέσεις, το σεξ, την σεξουαλικότητα με ανοιχτό και όσο μπορείτε προοδευτικό τρόπο για να ενθαρρύνετε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Να βρίσκετε ευκαιρίες μέσα στην καθημερινότητα για τέτοιου είδους συζητήσεις και να μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Αν το παιδί σας εκμυστηρευτεί ό, τι ξέρει θα έχετε την ευκαιρία να διορθώσετε τυχόν παραπληροφόρηση ή λάθος εκτίμηση. Φυσικά πρέπει να είστε πάντα στη διάθεση του για να συζητήσετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία μπορεί να έχει.

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας θα υπάρχουν στιγμές που οι μεταξύ σας σχέσεις δεν θα είναι καλές ή το παιδί σας θα έχει τις «μαύρες» του. Τότε, χρειάζεται να ενισχύσετε ό,τι θετικό υπάρχει στη ζωή του. Για παράδειγμα μπορείτε να το παινέσετε επειδή είναι πιστός και καλός φίλος ή επειδή προσπαθεί σκληρά να τα καταφέρει στην άλγεβρα παρότι δεν του αρέσει.

Εξίσου σημαντική με την φροντίδα του εφήβου είναι και η φροντίδα του εαυτού σας. Αν σας απασχολούν τόσο τα ζητήματα του και δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, σύντομα θα εξουθενωθείτε και δεν θα έχετε την απαραίτητη ανοχή και ψυχραιμία για ασχοληθείτε.

 

Φωτό: Freepik