Print this page

Ο γάμος έχει προτεραιότητα!

Η δυναμική του γάμου αλλάζει όταν έρχεται το πρώτο μωρό.

Κούραση, αϋπνία, φροντίδα του βρέφους όλα επισκιάζουν την συζυγική ευτυχία. Σίγουρα το ζευγάρι ανταλλάζει «βάρδιες» προκειμένου να απολαμβάνει ο καθένας λίγο χρόνο για το εαυτό του. Όμως μπορείτε να δώσετε την απαραίτητη σημασία στη σχέση σας, τους πρώτους μήνες που έχετε φέρει το μωρό σας σπίτι;

Καταρχάς χρειάζεται υπομονή και αισιοδοξία. Ένα μωρό στο σπίτι φέρνει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Είναι λογικό λοιπόν, να υπάρχει πίεση, στρες, άγχος. Υπομονή, σύντομα θα βρείτε τη χρυσή τομή μεταξύ σας αλλά και ως οικογένεια. Μη ξεχνάτε πως το παιδί διαισθάνεται τα συναισθήματά σας και αντιδρά ανάλογα: είτε είστε ήρεμοι είτε είστε εκνευρισμένοι.

Να έχετε υπόψη σας πως τα μικρά πράγματα κάνουν την διαφορά. Είστε άυπνοι, κουρασμένοι, αγχωμένοι με την ευθύνη και την φροντίδα μιας ανθρώπινης ύπαρξης, ακόμα και η παραμικρή ένδειξη φροντίδας προς το άτομό σας έχει σημασία! Γι' αυτό αν φτιάχνετε για τον εαυτό σας ένα σάντουιτς φτιάξτε ένα δεύτερο για τον άνθρωπό σας ή δώστε του χρόνο να κάνει κάτι που αγαπάει πολύ. Θα το εκτιμήσει και θα ανταποδώσει!

Προσδιορίστε τους στόχους, εκμυστηρευτείτε τα όνειρα σας. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και καλή επικοινωνία για να τα βγάλετε πέρα τους πρώτους μήνες ως γονείς και ως ζευγάρι. Χρειάζεται να μιλήσετε για τους στόχους που έχετε ο καθένας σας, τα όνειρα για την οικογένεια και τις ελπίδες για το παιδί σας για να βοηθήσετε μετά ο ένας τον άλλο να τα πραγματοποιήσετε. Ο συναγωνισμός και η αλληλοϋποστήριξη θα φέρει νέα πνοή στη σχέση σας.

Θα ακούσετε νουθεσίες και γνώμες από παντού όσον αφορά το μεγάλωμα του παιδιού σας όμως να θυμάστε πως κάθε οικογένεια λειτουργεί με τον δικό της τρόπο γι' αυτό εσείς είστε οι μόνοι που ξέρετε τι θα δουλέψει στο σπίτι σας. Σε πολλά ζευγάρια πάντως το να βάζουν το παιδί τους για ύπνο νωρίς έχει βοηθήσει ιδιαίτερα. Από το να περάσουν μερικές στιγμές παραπάνω ως ζευγάρι (ακόμα και το δείπνο μετράει!) ή να συζητήσουν τα τεκταινόμενα της ημέρας

Ξεκινήστε τις δικές σας οικογενειακές συνήθειες, είναι η κατάλληλη εποχή τώρα με το νέο μέλος της οικογένειας. Ένας οικογενειακός περίπατος τα πρωινά της Κυριακής, νύχτες με σουβλάκι και μπύρα κάθε Παρασκευή ή αγαπημένες σειρές τα βράδια της Δευτέρας. Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, όμως αυτές οι συνήθειες θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε στη νέα τάξη πραγμάτων και γρήγορα!

Όταν αισθανθείτε έτοιμοι, αναζητείστε βοήθεια. Μπορείτε να προσλάβετε ένα φροντιστή ή να ζητήσετε κάποιο συγγενή που εμπιστεύεστε να φροντίσει ένα βράδυ το παιδί για να βγείτε ως ζευγάρι και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου, χωρίς έγνοιες, πάνες και κλάματα.