Print this page

Ο γιος μου μπήκε στην εφηβεία!

«Μα που πήγε το αγοράκι με τα χτυπημένα γόνατα που έτρεχε πάνω κάτω στο σπίτι, πάντα έτοιμο για ζαβολιές και χάδια;»  

Μοιάζει να μεγάλωσε μέσα σε μία νύχτα όμως οι αλλαγές αν τις σκεφτείτε είναι μπροστά σας:

Πέφτει για ύπνο και ξυπνάει αργά, εξάλλου όλες οι δραστηριότητες του ξεκινούν αργότερα. Είναι λογικό λοιπόν το αγορι που έπεφτε για ύπνο στις 8 και ξυπνούσε σχεδόν πριν ξημερώσει, τώρα φτάνει μεσημέρι και δε λέει να ανοίξει μάτι!

Καλό λοιπόν είναι εσείς να επιβεβαιώνετε πως κοιμάται ακόμα αρκετές ώρες δηλαδή 8-10 για να είναι ξεκούραστος.

Μιλάει λιγότερο. Είναι γεγονός πως όσο μεγαλώνουν τα αγόρια τόσο περισσότερο «δένεται» η γλώσσα τους. Συνήθως απαντούν με μονοσύλλαβα ή κλείνουν απότομα τη κουβέντα.
Εσείς που έχετε ανάγκη να μαθαίνετε τα νέα του εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται. Μπορείτε να μιλάτε μαζί του όταν πηγαίνετε μαζί κάπου όπως σε κάποια δραστηριότητα ή στο σχολείο και είστε μόνοι σας.

Θέλει ανεξαρτησία και το δείχνει με όποιο τρόπο μπορεί. Φοράει τα ακουστικά και κλείνεται με τις ώρες στο δωμάτιο του ή θέλει να πηγαίνει μόνος του να αγοράσει π.χ. ψωμί από τον φούρνο.
Εσείς μπορείτε να το αφήνετε να κάνει κάποια πράγματα μόνο του αρκεί όμως με τη σειρά του το παιδί να δείχνει την απαραίτητη υπευθυνότητα.

Ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του. Ξαφνικά μπαίνει -μόνος του - για μπάνιο, «λούζεται» με το αποσμητικό και χτενίζεται με προσοχή.
Εσείς εκτός από το να καμαρώνετε τον όμορφο γιο σας μπορείτε να του μάθετε πως να περιποιείται σωστά το δέρμα, τα μαλλιά και το σώμα του.

Γίνεται επιθετικός, κάνει σαρκαστικά αστεία ή είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με κάποιο μέλος της οικογένειας . Αχ, για όλα φταίει η τεστοστερόνη!
Να τον παρακινείτε να κάνει σπορ για να ξεσπάει εκεί την επιθετικότητα της τεστοστερόνης.

Έχει γίνει εριστικός, μυρίζει εφηβεία! Το μικρό αγόρι σας πια μεγαλώνει, έχει δική του γνώμη και δεν φοβάται να την εκφράσει.
Τι μπορείτε να κάνετε; Ακούτε και σέβεστε την γνώμη του ακόμα και εάν διαφωνείτε. Υποχωρήστε όπου θεωρείτε πως μπορείτε αλλά παραμείνετε σταθεροί στις απόψεις σας για θέματα που δεν σκοπεύετε να διαπραγματευτείτε.

Απαντά απότομα, φέρεται άσχημα στην μικρή του αδελφή και γενικώς δείχνει αναισθησία όποτε του δίνεται η ευκαιρία.
Εκτός από το να του μάθετε πως πρέπει να φέρεται με σεβασμό στους άλλους, μπορείτε απλά να ελπίζετε πως εφηβεία είναι και θα περάσει!