Print this page

Η κόρη μου, η έφηβη!

Η μικρή σας κόρη δεν είναι μικρή πια. Έχει αφήσει στην άκρη τα αγαπημένα της παιχνίδια γιατί οι αγαπημένες της ασχολίες είναι το μακιγιάζ και τα μοντέρνα ρούχα!

Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που επιβεβαιώνουν πως μπαίνει στην εφηβεία:

Είναι συχνά κακοδιάθετη σε βαθμό δακρύων. Αυτό είναι φυσικό καθώς οι ορμόνες της αυτή τη στιγμή είναι στο πικ τους και αυτό της προκαλεί αναπάντεχα δάκρυα ή έντονη εναλλαγή διάθεσης.
Εσείς μπορείτε να της εξηγήσετε τι συμβαίνει με τις ορμόνες (ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε). Καλή λύση για να ξεσπάει είναι οι αθλητικές δραστηριότητες που βοηθούν στην έκκριση της ενδορφίνης το φυσικό αντικαταθλιπτικό του οργανισμού μας.

Θέλει τον χώρο της. Δεν είναι πια το μικρό κορίτσι που ήθελε να σας κρατά από το χέρι και ζητούσε να τη χαϊδεύετε όποτε μπορείτε. Τώρα θέλει να μένει στο δωμάτιο της, θέλει να φαίνεται πως πηγαίνει μόνη της όπου την πάτε, θέλει με λίγα λόγια να είναι όσο πιο ανεξάρτητη γίνεται.
Τι άλλο να κάνετε εκτός από το να της δώσετε τον χώρο που αρμόζει στην ηλικία της; Όσον αφορά τα χάδια, προσφερθείτε να της τρίψετε την πλάτη όμως να τη σέβεστε όσες φορές δεν θέλει σωματική επαφή.

Μπορεί η ντροπαλή σας κορούλα τώρα να ξεχνάει να βάζει τελεία όταν μιλάει ή το εντελώς αντίθετο. Όπως και να θέλει να μιλήσει μόνο όταν και όποτε κάνει κέφι.
Εννοείται πως την ακούτε σε ό,τι και όποτε έχει κάτι να σας πει και φυσικά δεν τα λέτε πουθενά!

Έχει δική της γνώμη, αντιδρά σε ό,τι της λέτε; σας λέει κάτι σοκαριστικό μόνο και μόνο για να δει την αντίδραση σας;
Αυτά έχει η εφηβεία. Ακούστε ό,τι και να σας πει με σε σεβασμό αλλά ζητήστε της να δείξει εξίσου τον ίδιο όταν πάρετε σειρά για να πείτε τη γνώμη σας.

Την πιάνουν οι ντροπές και δεν σας θέλει όταν αλλάζει ρούχα στο καμαρίνι στο μπαλέτο ή στο δοκιμαστήριο όταν αγοράζετε ρούχα
Την σέβεστε αλλά να την μάθετε να ζητάει τον ίδιο σεβασμό και από όλους.