Print this page

Πανελλήνιες εξετάσεις: οδηγός επιβίωσης

Πως να υποστηρίξετε το παιδί σας που διαβάζει για να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις
Ξεχάστε, διαγράψτε τις φράσεις: «Αχ, και 'γω το ίδιο έζησα και θυμάμαι» ή το ακόμα χειρότερο «ε, όπως και εγώ έτσι και εσύ, σιγά το πράγμα». Είναι πραγματικά το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει το παιδί σας να ακούσει. «Σε καταλαβαίνω», «Πιστεύω σε σένα», «Σε αγαπώ είτε περάσεις είτε όχι» είναι οι φράσεις που χρειάζεται να ακούσει.

Αναγνωρίστε και παινέστε τις προσπάθειες που κάνει το παιδί για να διαβάσει. Το χρειάζεται για να αλλάξει η ψυχολογία του και να αισθανθεί αυτοπεποίθηση.

Να είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες σας. Κανένα παιδί δεν είναι το ίδιο, ούτε έχει τις ίδιες αντιδράσεις. Ακόμα και αν είναι αδέλφια.

Ελευθερώστε το από τις όποιες οικογενειακές υποχρεώσεις τον καιρό που προετοιμάζεται για τις εξετάσεις. Δεν χρειάζεται λ.χ. να πηγαίνει το παιδί τον σκύλο βόλτα μπορεί να το αναλάβει κάποιος άλλος.

Πείτε όχι στις συνεχείς ώρες μελέτης και δώστε του ευκαιρία για ένα διάλειμμα. Να πάτε παρέα βόλτα, να δει το αγαπημένο του σίριαλ.

Φροντίστε να του περνάτε μηνύματα που επιβεβαιώνουν τις ικανότητές του.

Ο,τι και αν σκέφτεται πως θα συμβεί μετά τις εξετάσεις, εσείς πρέπει να διατηρείτε τη ψυχραιμία, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη στο παιδί και τις ικανότητές του.

Μην το πιέσετε να σας ακολουθήσει στις επιλογές που κάνατε εσείς όταν ήσασταν στην ηλικία του και δίνατε εξετάσεις.
Μην προσπαθήσετε να το επηρεάσετε γιατί ο κίνδυνος να σπουδάσει το παιδί κάτι που στο τέλος δεν θα του αρέσει και δεν θα το γεμίζει είναι μεγάλος.

Αποφύγετε όσο γίνεται τις συγκρούσεις. Δεν βοηθούν σε τίποτα . Εκεί που μπορείτε να προσφέρετε (και όχι να επιβάλλετε) τη βοήθεια σας.

Φροντίστε να υπάρχει ησυχία στο σπίτι την ώρα που μελετάει το παιδί. Να τρώει σωστά, υγιεινά, να ενυδατώνεται επαρκώς και να κοιμάται τις ώρες που πρέπει.

Όπως και να έχει, αν σας ενδιαφέρει αποκλειστικά το μέλλον και η πρόοδος του παιδιού σας και είστε απαλλαγμένος από εγωιστικές προκαταλήψεις, τότε σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο να υποστηρίξετε και να το εμψυχώνετε σε αυτή την απαιτητική περίοδο της ζωής του.