Print this page

Για τις γιαγιάδες και τους παππούδες που μας βοηθούν

Δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς εσάς!
Ξέρω ότι δεν είναι όλοι οι νέοι γονείς τόσο τυχεροί όσο εγώ, να έχουν κοντά τους τις γιαγιάδες και τους παππούδες των παιδιών να τους βοηθούν στο δύσκολο έργο τους. Ξέρω όμως επίσης ότι δεν είμαστε και λίγοι όσοι έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Και κυρίως ξέρω πως, ακόμα κι αν οι άνθρωποι αυτοί το κάνουν από δική τους ευχαρίστηση, εμείς χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Ή μάλλον πολλά! Ένα για κάθε φορά που αγκάλιασαν εμάς -τα παιδιά τους- και τα δικά μας παιδιά με την αγάπη, τη φροντίδα και τη συμπαράστασή τους. Εκ μέρους όλων των νέων γονιών, λοιπόν, ένα ευχαριστώ σε όλες τις γιαγιάδες και τους παππούδες που...

...αφήνουν τα παιδιά μας να μετατρέπουν το σπίτι τους σε ένα απέραντο χάος από παιχνίδια πεταμένα στο πάτωμα, μπογιές στους τοίχους και ζωγραφιές και δεν παραπονιούνται που πρέπει να καθαρίσουν γιατί τους αρκεί που τα πιτσιρίκια γελούσαν τρανταχτά όση ώρα το δημιουργούσαν. 

...φτιάχνουν την καλύτερη κοτόσουπα στον κόσμο. Και τα καλύτερα κεφτεδάκια με σάλτσα... Και το καλύτερο παστίτσιο... Και που πάντα μας δίνουν φεύγοντας μερικές μερίδες παραπάνω για να βάλουμε στην κατάψυξη -για εκείνες τις φορές που δεν αντέχουμε στη σκέψη ότι πρέπει ΚΑΙ να μαγειρέψουμε. 

...έρχονται στο σπίτι με τα χέρια γεμάτα μπισκότα και σοκολάτες -κι ας τους έχουμε "απαγορεύσει" ρητά να δίνουν γλυκά στο παιδί. 

...που γονατίζουν στο πάτωμα για να φτιάξουν παζλ και να συναρμολογήσουν τρενάκια, που κάνουν ότι πίνουν τσάι από μικροσκοπικά φλιτζανάκια και κάθονται να τους χτενίσουν χωρίς να διαμαρτύρονται.

...που ήταν δίπλα μας στο μαιευτήριο για να χαμογελάσουν συγκαταβατικά με την αμηχανία μας μπροστά στο νεογέννητο και που μας έδειξαν πώς να το κρατήσουμε. 

...που άλλαξαν λερωμένες πάνες, σκούπισαν μύτες γεμάτες μύξα και περιποιήθηκαν ματωμένα γόνατα.

...που έμειναν μαζί με τα παιδιά μας μέχρι να γυρίσουμε από τη δουλειά και που δεν χρειάστηκε να ανησυχήσουμε ούτε στιγμή για το τι γίνεται στο σπίτι, επειδή ξέραμε ότι τα είχαμε αφήσει στα καλύτερα χέρια. 

...που μαθαίνουν στα παιδιά μας ένα σωρό πολύτιμα πράγματα, όπως να φτιάχνουν κουλουράκια, να ψαρεύουν ή να μιλάνε όμορφα στους άλλους.

...που μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε ένα ντους με την ησυχία μας όταν έρχονται στο σπίτι. 

...που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο γιατί έτυχε κάτι στη δουλειά και δεν προλαβαίνουμε.

...που κάθε μήνα καταθέτουν ένα μικρό ποσό από τη σύνταξή τους σε ένα λογαριασμό που άνοιξαν στο όνομά μας «για να έχει το παιδί χρήματα να σπουδάσει». 

...που κάνουν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις αληθινά ξεχωριστές ημέρες, με τις ιστορίες που έχουν να διηγηθούν και τις παραδόσεις τους.

...που πληρώνουν για το μάθημα του μπαλέτου ή των αγγλικών. 

...που τραγουδάνε τα πιο όμορφα νανουρίσματα -και που πάντα ξέρουν το μαγικό τρόπο να κάνουν το μωρό να ηρεμήσει. 

...που δεν κουράζονται ποτέ να λένε στα παιδιά μας πόσο όμορφα, έξυπνα, ικανά πλάσματα είναι!

Σας αγαπάμε και σας είμαστε ευγνώμονες και σας έχουμε ανάγκη. Ακόμα κι αν δεν σας το λέμε όσο συχνά πρέπει!