Print this page

Τι να κάνετε όταν νιώθετε ότι τα παιδιά σάς έχουν φτάσει στο όριό σας

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Τα παιδιά μας είναι υπέροχα πλάσματα που μας κάνουν συνεχώς να φουσκώνουμε από περηφάνια και να χαμογελάμε. Εκτός από όταν μας κάνουν να νιώθουμε ότι θα εκραγούμε! Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, το «επάγγελμα» του γονιού έχει συχνά πυκνά εκνευρισμό, απογοητεύσεις και καταστάσεις που σε κάνουν έξω φρενών. Για εκείνες, λοιπόν, τις στιγμές που αισθάνεστε ότι εάν σας πουν μία κουβέντα ακόμα ή συνεχίσουν τη γκρίνια για άλλο ένα δευτερόλεπτο είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσετε να συγκρατήσετε άλλο τα νεύρα σας, σας έχουμε μερικές ιδέες αποσυμπίεσης που πάντα πιάνουν! Δοκιμάστε:

Βάλτε «τιμωρία» τον εαυτό σας

Αντί να πείτε στο παιδί να μείνει στο δωμάτιό του, μπείτε εσείς μόνη σας σε ένα δωμάτιο για δέκα λεπτά (ή περισσότερο). Φυσικά, αυτό μπορείτε να το κάνετε μόνο εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να μείνει μόνο του σε άλλο χώρο (δυστυχώς, δεν μπορεί να ισχύσει για νήπια) ή εφόσον υπάρχει άλλος ενήλικας για να το φυλάει. Καθίστε λίγο στην ησυχία σας και βγείτε όταν θα έχετε επανακτήσει την ψυχραιμία σας.

Φανταστείτε ότι πρόκειται για το παιδί κάποιου άλλου

Σίγουρα θα σας έχει τύχει να εκνευριστείτε από τη συμπεριφορά του παιδιού κάποιου φίλους σας και ξέρετε ότι δεν έχετε το δικαίωμα να του βάλετε τις φωνές -ακόμα κι αν το αξίζει! Το μόνο που μπορείτε να κάνετε σ' αυτή την περίπτωση είναι να του εξηγήσετε με ηρεμία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να φέρεται με αυτό τον τρόπο. Τώρα, οραματιστείτε ότι το παιδί που σας έχει φέρει στα όριά σας δεν είναι δικό σας αλλά μιας φίλης σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε την ψυχραιμία να του απευθυνθείτε με κόσμιο τρόπο (ενώ την ίδια στιγμή θα σκέφτεστε ότι σύντομα θα το στείλετε στο σπίτι του). Ο στόχος είναι να έχετε ηρεμήσει αρκετά μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το παιδί μένει στο δικό σας σπίτι!

Μην μπείτε στα social media

Στο Facebook και το Instagram τα παιδιά των άλλων είναι πολύ πιο γλυκά και αξιολάτρευτα από ό,τι είναι το δικό σας αυτή τη στιγμή, ενώ οι γονείς εκεί είναι πάντα χαρούμενοι και περνούν τέλεια μαζί τους! Δεν είναι η ιδανική στιγμή να μάθετε ότι η κόρη μιας παλιάς συναδέλφου κέρδισε τον κάποιο διαγωνισμό Φυσικής, ενώ εσείς δεν έχετε ακόμα καταφέρει να βγάλετε όλη την τσίχλα που η δική σας κόλλησε στην πλάτη του σκύλου. Μην μπείτε στη διαδικασία να συγκριθείτε μαζί τους τώρα -ακόμα κι αν ξέρετε ότι αυτή η εικόνα που δείχνουν στα social media είναι ψεύτικη.

Θυμηθείτε τις στιγμές που δεν σας σπάνε τα νεύρα

Ρίξτε μια ματιά στο ψυγείο όπου έχετε βάλει σε μαγνητάκια μερικές τέλειες φωτογραφίες από τις τελευταίες διακοπές σας ή την κάρτα που σας έδωσαν στη γιορτή της μητέρας ή τον έλεγχο με τα πολλά 10άρια. Θυμηθείτε ότι πρόκειται για τα ίδια ακριβώς παιδιά κι όταν πολύ σύντομα θα κάνουν και πάλι κάτι τόσο αξιαγάπητο που θα σας κάνει να ξεχάσετε όλη αυτή τη σύγχυση.

Παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι μια μέρα θα καταλάβουν πώς νιώθετε

Τι έλεγαν οι μαμάδες μας; «Δε θα γίνεις μια μέρα μάνα; Τότε θα με καταλάβεις». Και είχαν δίκιο. Κάντε μια φανταστική προβολή στο μέλλον, όταν το παιδί σας θα είναι έξω φρενών με κάτι που έκανε ο γιος ή η κόρη του κι εσείς θα μπορείτε να γελάτε συγκαταβατικά μονολογώντας «έλα, μωρέ, παιδιά είναι»....