Print this page

Δύο στα δύο!

Αν περιμένετε το δεύτερο ή έχετε ήδη δύο παιδιά ηλικίας δύο ετών ή λιγότερο, καταρχάς ψυχραιμία! 

Διαβάστε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα σε μια από τις ομολογουμένως πιο απαιτητικές περιόδους της ζωής σας.

Τη δεύτερη φορά μπορεί να χρειαστεί κάποια πράγματα να τα κάνετε διαφορετικά. Δεν πειράζει! Αν για παράδειγμα, επιλέξατε να θηλάσετε αποκλειστικά το πρώτο σας μωρό, στο δεύτερο μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιες πρακτικές δυσκολίες: φανταστείτε να θηλάζετε και ταυτόχρονα να έχετε το άλλο σας λίγο μεγαλύτερο μωρό να χοροπηδάει τριγύρω! Καλύτερα λοιπόν, να αφήσετε τις ενοχές και να προσαρμοστείτε με μία λύση που να σας απαλλάσσει από άγχος και να βολεύει.

Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα και δεν πειράζει! Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για να μεγαλώσει «σωστά» το παιδί σας και θα το έχετε προσπαθήσει. Όμως όταν έρχεται το δεύτερο μωρό, ο χρόνος που σας απομένει για να ασχοληθείτε με το μεγάλο μειώνεται σημαντικά όπως και οι αντοχές σας για δημιουργική απασχόληση του. Τί μπορείτε να κάνετε; Να μην αισθάνεστε ενοχές που δεν είστε η τέλεια μητέρα! Αντίθετα σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας που να διασκεδάζουν το παιδί αλλά και να σας επιτρέπουν να ασχοληθείτε με το μικρότερο.

Δεχτείτε όποια βοήθεια σας προσφέρουν, και αν το κρίνετε απαραίτητο, ζητείστε όσο περισσότερη χρειάζεστε! Μπορεί να προσφερθούν να βοηθήσουν άτομα από την οικογένεια ή από το φιλικό σας περιβάλλον εκτός αν υπάρχει η δυνατότητα να προσληφθεί κάποιο άτομο για να βοηθήσει. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, μη ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια, τώρα θα τη χρειαστείτε περισσότερο από ποτέ.

Μπορεί το μεγαλύτερο παιδί να χρειάζεται χρόνο αποκλειστικά μαζί σας. Το ίδιο και εσείς. Βρείτε λοιπόν μία δημιουργική απασχόληση αποκλειστικά για τους δυο σας, όταν κοιμάται το μικρό. Θα αισθανθείτε καλύτερα και θα νιώσετε πως ενδυναμώνουν οι σχέσεις σας που όσο να' ναι έχουν διαταραχθεί από την έλευση του νέου μέλους.

Πάνω απ' όλα οργάνωση. Αν οργανώσετε και προετοιμάζεστε για όλες τις δραστηριότητες σας, μόνο κέρδος θα αποκομίσετε! Όλα γίνονται πιο εύκολα, δεν ξεχνάτε κάτι που μπορεί να χρειάζεστε και κερδίζετε ηρεμία.

Βρείτε μικροπράγματα που σας αρέσουν και κάντε τα δώρο στον εαυτό σας! Μη ψάχνετε να βρείτε ευχαρίστηση στα μεγάλα και εντυπωσιακά (π.χ. θεραπεία spa ) αντίθετα τα μικροπράγματα της καθημερινότητας είναι αυτά που θα αγαπήσετε και αυτά που θα σας κάνουν να χαμογελάσετε!

Και εάν τίποτα δεν δουλεύει... ρίχτε ένα χορό! Μπορεί να ακούγεται χαζό, μπορεί να μην έχετε τη διάθεση όταν τα δύο παιδιά σας έχουν φέρει στα όρια σας, όμως η ενδορφίνη που θα ενεργοποιηθεί μόλις ρίξετε την πρώτη γύρα σίγουρα θα σας αλλάξει τη γνώμη!