Print this page

Δίδυμοι μπελάδες!

Τα δίδυμα και πως να τα συντονίσετε.
Μία φίλη, έγκυος σε δίδυμα έλεγε πως οι συνάδελφοι της στο γραφείο αντιμετώπισαν με δύο τρόπους την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της: κάποιοι της έδωσαν συγχαρητήρια και κάποιοι άλλοι εκτός από συγχαρητήρια, της ευχήθηκαν καλή δύναμη και ένα πατ πατ στη πλάτη! Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε πολύ ποιοι ανήκαν στη δεύτερη κατηγορία. Μόνο όσοι έχουν μεγαλώσει δίδυμα, ξέρουν τι εστί... βερίκοκο!

Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να ανταπεξέλθετε!

Το κλειδί είναι η συγχρονισμένη σίτιση
Δεν έχει σημασία πώς θα ταΐσετε τα μωρά σας: τα θηλάζετε, τους δίνετε μπιμπερό, λίγο από τα δύο. Κάνετε τον ζογκλέρ με λίγα λόγια και δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να δουλέψετε οπωσδήποτε το σύστημα «ταΐζω ταυτόχρονα» . Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο σύντροφος ή κάποιος φροντιστής ή συγγενής για να τα ταΐζετε παράλληλα. Για καλό και για κακό προμηθευτείτε ένα μαξιλάρι για να θηλάζετε δίδυμα και ας μη σας χρειαστεί! Σε περίπτωση που η συγχρονισμένη σίτιση είναι αδύνατη τότε φροντίστε να τους δίνετε φαγητό όσο πιο κοντινά χρονικά γίνεται.

Ξέρετε τον κανόνα «μη ξυπνάς ένα μωρό που κοιμάται;» αγνοήστε τον! Αν δεν τον κάνετε δεν θα μπορέσετε να βρείτε κοινή στιγμή για να τα ταΐσετε. Το καλό είναι πως όσο μένετε πιστοί στη σύγχρονη σίτιση τόσο πιο σύντομα τα παιδιά θα αρχίσουν να βαραίνουν περίπου την ίδια ώρα. Δυστυχώς δεν μπορείτε προγραμματίσετε να ξυπνήσουν την ίδια ώρα ωστόσο το πιο πιθανό είναι να είναι ξύπνιο το ένα ενώ το άλλο να ψιλοκοιμάται

Να τα κοιμίζετε ξεχωριστά. Ακούγεται οξύμωρο όμως για να κοιμούνται την ίδια ώρα πρέπει να μάθετε τα παιδιά σας να κοιμούνται ξεχωριστά. Να θέσετε διάφορες συνήθειες που θα σημαίνουν πως ήρθε η ώρα για ύπνο: μπάνιο, τάισμα, νανούρισμα, ό, τι θέλετε εσείς. Η συνήθειες πρέπει αν είναι σταθερές και απλές για να καταλάβουν τα μωρά πότε είναι ώρα για ύπνο.
Σιγά - σιγά πρέπει να βρείτε ένα μέρος όπου θα τοποθετείτε τα μωρά ξύπνια και εκείνα θα κοιμούνται χωρίς τη βοήθειά σας.

Συνέπεια - σταθερότητα Ένα παιδί ή με δύο, κάθε μέρα που ξημερώνει είναι διαφορετική. Γι' αυτό δουλέψτε με συνέπεια και σταθερότητα για να διατηρήσετε τα μωρά σας στο ίδιο πρόγραμμα. Ίσως θα σας πάρει καιρό, όμως όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και τα δικά σας τα ανθρωπάκια θα συνηθίσουν σιγά - σιγά και θα πεινούν ή θα νυστάζουν πάνω κάτω την ίδια ώρα

Μη ψάχνετε τον τέλειο συγχρονισμό, απλά δεν υπάρχει. Η εντύπωση πως επειδή τα παιδιά σας είναι δίδυμα πρέπει να είναι και τέλεια συγχρονισμένα, είναι λανθασμένη και το μόνο που θα καταφέρετε αν πιστεύετε πως μπορείτε να το κατορθώσετε είναι να πιεστείτε. Γι' αυτό να είσαι συγκαταβατικοί με τις προσδοκίες σας τόσο από τα μωρά σας όσο και από εσάς και το σύντροφό σας. Ευτυχισμένα μωρά - ευτυχισμένοι γονείς αυτό είναι το ζητούμενο μακριά από κάθε είδους προγραμματισμό. Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα και μπορείτε πάλι να προσπαθήσετε από την αρχή.