Print this page

Οι αλλαγές που συμβαίνουν σε έναν άντρα όταν γίνεται μπαμπάς

Πώς αντιδρά ο αντρικός οργανισμός στην πατρότητα!

Είναι γεγονός ότι οι αλλαγές που διαπιστώνει μια γυναίκα στο σώμα, την ψυχολογία και τον τρόπο σκέψης της όταν αποκτά παιδί είναι σαρωτικές. Το ίδιο όμως συμβαίνει και στους άντρες, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι μένουν εν πολλοίς ανεπηρέαστοι από αυτό που συμβαίνει. Πολλές έρευνες επιβεβαιώνει αυτό που οι άντρες γνώριζαν από διαίσθηση: υπάρχει μια σειρά από νευρολογικές και ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την πατρότητα. Μάλιστα όσο περισσότερο ασχολείται ένας νέος μπαμπάς με τη φροντίδα του μωρού του τόσο πιο βαθιές και έντονες είναι οι αλλαγές αυτές.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η δραστηριότητα του νευρικού συστήματος στην οποία αποδίδεται αυτό που ονομάζουμε «μητρικό ένστικτο» δεν περιορίζεται στις γυναίκες, αλλά κινητοποιείται από τη γονεϊκότητα σε οποιονδήποτε επιλέξει να την κάνει πράξη.

Έτσι, στην εποχή μας, που οι νέοι μπαμπάδες έχουν πιο ενεργό ρόλο, επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τους άντρες παλαιότερων γενεών που δεν ασχολούνται και τόσο με την ανατροφή των παιδιών.

Τι συμβαίνει, όμως, ακριβώς στον εγκέφαλο ενός άντρα όταν γίνεται πατέρας;

Τα επίπεδα τεστοστερόνης πέφτουν

Οι νέοι μπαμπάδες εκκρίνουν λιγότερη τεστοστερόνη, κάτι που μειώνει την επιθετικότητα και τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται συναισθηματικά στο μωρό τους. Σε σχετική έρευνα που έγινε το 2011 διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης σε ένα νέο μπαμπά είναι κατά 40% χαμηλότερα από ό,τι συνήθως! Είναι ο τρόπος της φύσης να κάνει τον άντρα-κυνηγό πιο τρυφερό και ευαίσθητο απέναντι στο νεογέννητο. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις. Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι σε κάποιους άντρες, η τεστοστερόνη αυξάνεται με τη γέννηση του μωρού -ίσως επειδή αυξάνεται και η ανάγκη τους να προστατέψουν το καινούριο μέλος της οικογένειά τους από τους κινδύνους.

Τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξάνονται

Η ωκυτοκίνη -που επίσης ονομάζεται «ορμόνη της αγάπης»- αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού κατακλύζει τον οργανισμό όχι μόνο της νέας μαμάς αλλά και του νέου μπαμπά. Η διαφορά είναι ότι ενώ στις γυναίκες η παραγωγή της κινητοποιείται από το θηλασμό και την επαφή σώμα με σώμα με το μωρό, στους μπαμπάδες παράγεται όταν παίζουν με το μωρό, το κάνουν να γελάει ή το βοηθούν για παράδειγμα να μείνει για λίγο σε καθιστή θέση. Επιπλέον, στους άντρες, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης γίνονται πιο έντονα όσο πιο έντονος γίνεται και ο συναισθηματικός δεσμός με το παιδί τους.

Ανεβαίνουν τα επίπεδα της προλακτίνης

Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που συμβάλει στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Όμως υπάρχει και στο σώμα των μπαμπάδων όταν αυτοί αλληλεπιδρούν με το μωρό. Τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνονται κατά 20% τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση του βρέφους και όσο πιο άμεση είναι η ανταπόκριση του μπαμπά στα σημάδια που δείχνει το μωρό, τόσο πιο υψηλά είναι. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προλακτίνη είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη τς πατρικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε κι εδώ 10 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι νέες μαμάδες για τους νέους μπαμπάδες...