Print this page

Λάθη που κάνουν οι γονείς, Μέρος 2

Ποια άλλα λάθη κάνουν οι γονείς; Διαβάστε παρακάτω:

Όταν τσακώνεται το ζευγάρι μπροστά στα παιδιά του ή το αντίθετο: όταν επιμελημένα κρύβεται κάθε είδους διαφωνία από τα παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως οι μακροχρόνιες σχέσεις ή ο γάμος χτίζονται πάνω σε συμφωνίες αλλά και τις αναπόφευκτες διαφωνίες. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά σας. Εννοείται πως η οικογένεια στο σύνολό της δεν ωφελείται όταν ο ένας σύντροφος μειώνει διαρκώς τον άλλο, κυρίως μπροστά σε παιδικά μάτια και αυτιά. Δεν χρειάζεται να τονιστεί εδώ πόσο διαβάλλεται στα μάτια των παιδιών ο άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με την κακή αυτή συμπεριφορά ούτε πόσο επηρεάζονται τα παιδιά να πιστέψουν ότι, τελικά είναι οκ να υποτιμάς ή να φέρεσαι άσχημα στους άλλους ανθρώπους
Παράλληλα, εξίσου βλαβερή για τα παιδιά αλλά και την οικογένεια στο σύνολό της είναι η αποσιώπηση των διαφωνιών, το περίφημο «κρύβω κάτω από το χαλί». Τα παιδιά πρέπει να βλέπουν πόσο ισχυρός είναι ο δεσμός ανάμεσα στους γονείς, τόσο ισχυρός που καμία σύγκρουση ή καβγάς δεν τον διαταράσσει.
Με λίγα λόγια δεν είναι κακό να διαφωνείτε κατά καιρούς μπροστά στα παιδιά, αρκεί να υπάρχει αμοιβαία αγάπη και σεβασμός, και να φαίνεται!

Να μην γνωρίζουν τα παιδιά τι σημαίνει χρήμα ούτε από πού έρχεται

Οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να κρατούν σιγή ιχθύος όσον αφορά το ζήτημα των χρημάτων. Είναι ένα θέμα ταμπού μαζί με τις πολιτικές πεποιθήσεις και ίσως και την θρησκεία. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα παιδιά δεν γνωρίζουν έννοιες όπως αποταμίευση, εξοικονόμηση, οικονομικό προγραμματισμό. Αποτέλεσμα; Μεγαλώνουν έφηβοι και νεαροί ενήλικες που χρωστάνε μεγάλα ποσά σε πιστωτικές κάρτες ή δεν έχουν ιδέα οικονομικού προγραμματισμού.

Ασκείτε πειθαρχία με απειλές αντί να εξηγείτε τις λογικές και φυσικές συνέπειες

Ειδικοί λένε πώς όταν τιμωρούμε τα παιδιά χωρίς η τιμωρία να έχει άμεση σύνδεση με την κακή πράξη π.χ. «όχι γλυκό γιατί γκρίνιαζες όλο το πρωί» ή «δεν θα δεις τηλεόραση για τιμωρία που τσακώθηκες με τον αδελφό ή την αδελφή σου», το παιδί μπερδεύεται και είναι λογικό. Βλέπει την τιμωρία ως απειλή και όχι σαν συνέπεια της κακής πράξης. Αν υπακούσει θα είναι γιατί φοβάται κυρίως και όχι γιατί καταλαβαίνει την τιμωρία του. Έτσι, αν για παράδειγμα το παιδί άρχισε φαγητό- πόλεμο στο τραπέζι η τιμωρία - συνέπεια της πράξης θα είναι να καθαρίσει το λερωμένο τραπέζι. Έτσι, θα καταλάβει καλύτερα το λάθος αλλά και την τιμωρία του.

Να φτιάχνετε στα παιδιά το «δικό τους» φαγητό

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ό,τι και οι γονείς τους έχουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μην αναρωτηθείτε γιατί, αναλογιστείτε αυτό: Αν ρωτήσετε το παιδί σας τι θέλει να φάει, κατά πάσα πιθανότητα θα ζητήσει: τηγανιτές πατάτες, μακαρόνια, μπέργκερ, πίτσα και άλλα τέτοια, ανθυγιεινά. Αν αγχώνεστε και φοβάστε ότι μπορεί να μείνει νηστικό γιατί δεν θα θέλει να φάει το δικό σας υγιεινό φαγητό, μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο: Μαζί με το φαγητό που έχετε κάνει για όλους, δώστε στο παιδί και κάτι που το αρέσει. Έτσι θα συνηθίσει σιγά - σιγά.


Να μην προσέχετε τον εαυτό σας

Για πάρα πολύ καιρό, η Ελληνίδα μάνα είναι συνώνυμο με την θυσία. Είναι η μητέρα που αφιερώνει όλο της τον χρόνο και την ενέργεια και θυσιάζει τα όνειρα και τις ελπίδες της για τα παιδιά της. Μελέτες έδειξαν όμως, ότι η εικόνα της αφρόντιστης, αγχωμένης, άυπνης μάνας στη πραγματικότητα κάνει κακό στα παιδιά. Αντίθετα μια μητέρα που παίρνει χρόνο για τον εαυτό της, είναι πιο συγκροτημένη, δεν πνίγεται σε μια κουταλιά νερό και σίγουρα είναι πιο πρόσχαρη. Και αυτό, με άμεσα οφέλη για τα παιδιά της. Σκεφτείτε το καλά λοιπόν, την επόμενη φορά που έχετε τύψεις γιατί κλείσατε ραντεβού για μασάζ!