Print this page

Έτσι θα βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες των παιδιών σας με το κινητό!

Μερικοί απλοί κανόνες για να φτιάξετε το καλύτερο φωτογραφικό άλμπουμ φέτος στις διακοπές. 

Θέλετε να απαθανατίσετε τα πιο αυθόρμητα χαμόγελα, τις πιο μαγικές στιγμές, τις πιο χαριτωμένες γκριμάτσες που θα κάνουν τα παιδιά σας αυτό το καλοκαίρι; Έχετε κοντά σας το κινητό σας και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να κρατήσετε για πάντα στη στιγμή που θα «παγώσετε»

Αναρωτηθείτε «τι είναι αυτό που θέλω περισσότερο να θυμάμαι από αυτή τη φάση;» Μήπως είναι οι στρουμπουλές γάμπες του μωρού; Τα υπέροχα φιλάκια που δίνει; Ή μήπως η πρώτη του επαφή με τη θάλασσα; Η απάντηση θα σας δώσει τη δυνατότητα να εστιάσετε καλύτερα σ' αυτό που θέλετε να απαθανατίσετε όταν πατήσετε το κουμπί της κάμερας.

Ζήστε τη στιγμή

Αντί να κοιτάζετε την οθόνη του κινητού και να παίρνετε φωτογραφίες μηχανικά, συνεχίστε να επικοινωνείτε και να αλληλεπιδράτε με το παιδί ακόμα και τη στιγμή που παίρνετε τη φωτογραφία. Ζητήστε του να κάνει κάτι αστείο ή γλυκό, όπως να φωνάζει δυνατά πιο είναι το αγαπημένο του γλυκό όταν μετρήσετε μέχρι το 3. Έτσι, η έκφρασή του θα είναι πιο αυθεντική.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε για κάτι περίπλοκο

Η απλότητα σε μια φωτογραφία είναι συχνά ό,τι πιο εντυπωσιακό! Μην προσπαθήσετε υπερβολικά για την τέλεια λήψη. Όσο πιο απλό είναι το background, τα ρούχα και τα στοιχεία γύρω από το παιδί, τόσο μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί σ' αυτό που είναι το αληθινό  θέμα της φωτογραφίας, δηλαδή εκείνο.

Πειραματιστείτε

Μην τραβάτε όλες τις φωτογραφίες από ένα σημείο. Αλλάξτε θέσεις και βρείτε την καλύτερη οπτική. Συχνά, όταν φωτογραφίζουμε παιδιά, μια πολύ ενδιαφέρουσα γωνία λήψης είναι από το ύψος των δικών του ματιών.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φως

Παρατηρήστε το φως και προσπαθήστε να κατανοήσετε τα μοτίβα του. Δώστε σημασία στις σκιές που προκαλούνται στα αντικείμενα -πότε είναι πιο μεγάλες και πότε πολύ μικρές; όσο περισσότερο καταλαβαίνετε το φως τόσο καλύτερες φωτογραφίες θα βγάλετε. Πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι προτιμούν το φυσικό φως νωρίς το πρωί (μεταξύ 8 και 10) ή το σούρουπο. Αυτές τις ώρες είναι ζεστό και χρυσαφένιο και δίνει μια μαγική αίσθηση στις φωτογραφίες. Εάν φωτογραφίζετε σε σκιά, φέρτε το θέμα σας σε ένα σημείο όπου το χτυπάει το φυσικό φως.

Φωτογραφίστε αυτό που είναι (κι όχι αυτό που θέλετε να είναι)

Μην σβήνετε τις φωτογραφίες που πήρατε επειδή εκείνη ακριβώς τη στιγμή τα παιδιά σας άρχισαν να τσακώνονται ούτε εκείνες που το παιδί δείχνει εκνευρισμένο ή νυσταγμένο. Να είστε σίγουροι ότι από όλες όσες τραβήξετε, αυτές είναι που θα σας ξυπνούν τις πιο έντονες αναμνήσεις κάποια μέρα.

Μην το πολυσκέφτεστε

Ευτυχώς, με τα σημερινά μέσα δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτόμαστε πριν βγάλουμε κάποια φωτογραφία γιατί δεν... χαλάμε το φιλμ. Επιπλέον, στο 99% των περιπτώσεων, οι καλύτερες φωτογραφίες τραβήχτηκαν αυθόρμητα σε μια τυχαία στιγμή, εκεί που ο άλλος δεν το περίμενε, κι όχι όταν τον βάζαμε να στηθεί με τις ώρες.

Βγείτε και εσείς στη φωτογραφία

Οι περισσότεροι γονείς τραβούν τις φωτογραφίες και γι ' αυτό συνήθως είναι πίσω από την κάμερα και σπανίως μέσα στη λήψη! Μην περιμένετε να περάσουν τα χρόνια για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε αρκετές φωτογραφίες μαζί με τα παιδιά σας. Μάθετε να χρησιμοποιείτε το self-timer ή βγάλτε selfies και φροντίστε να φαίνεται ότι ήσασταν κι εσείς εκεί!