Print this page

4 απορίες που έχουν όλοι οι νέοι γονείς αλλά ντρέπονται να ρωτήσουν

Σας δίνουμε τις απαντήσεις.

Η γονεϊκότητα έρχεται στη ζωή μας μαζί με πολλά, πάρα πολλά και συχνά αναπάντητα ερωτήματα, Και σαν να μην έφτανε το στρες, η άγνοια και το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει τους νέους γονείς, τα πράγματα έρχεται να κάνει χειρότερα η κοινωνική απαίτηση να ξέρουν από την πρώτη στιγμή τι να κάνουν, γιατί διαθέτουν αυτό το ένστικτο της μητέρας ή του πατέρα που θα τους δώσει τις μαγικές λύσεις. Αποτέλεσμα; οι νέοι γονείς συχνά διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια ή ντρέπονται να εκφράσουν τις απορίες τους γιατί νιώθουν ότι αυτό θα αποδείκνυε στους άλλους ότι δεν είναι γεννημένοι να γίνουν καλοί γονείς! Αυτές είναι μερικές από τις βασικές απορίες που συνήθως διστάζουν να εκφράσουν:

Πώς θα καταφέρω να συνεχίσω να είμαι και σύντροφος τώρα που έγινα γονιός;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν σκέφτονται ότι τα πράγματα ανάμεσά τους είναι μοιραίο να αλλάξουν παρά μόνο μετά τη γέννηση του μωρού. Και παρόλο που το νέο μέλος της οικογένειας είναι αναμενόμενο να απορροφήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας του ζευγαριού, είναι πολύ σημαντικό να μην αφήσουν τη μεταξύ τους σχέση να κινδυνεύσει. Να μερικές συμβουλές:

- Καθιερώστε ένα «ραντεβού» όσο πιο συχνά μπορείτε -ακόμα κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βγείτε οι δυο σας, προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο που να τον περάσετε μαζί μέσα στο σπίτι.

- Αφιερώστε 20 λεπτά την ημέρα μόνο για εσάς.

- Βρείτε κάτι που μπορείτε να κάνετε μαζί και που το απολαμβάνετε εξίσου.

- Μοιραστείτε δίκαια τις δουλειές του σπιτιού και τις υποχρεώσεις που αφορούν το παιδί.


Τι είδους γονιός μου ταιριάζει να γίνω;

Στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Το τι γονιός θα είστε μπορεί να αλλάζει στη διάρκεια της ζωής σας, ανάλογα με τη φάση που περνάτε εσείς ή το παιδί. Για να βρείτε όμως σε γενικές γραμμές, το πόσο αυστηρή πειθαρχία είστε διατεθειμένη να επιβάλλετε ή πόσο ελαστικοί θέλετε να είστε, αναρωτηθείτε τα εξής:

- Πώς ήταν τα δικά σας παιδικά χρόνια και τι μάθατε από τον τρόπο που σας μεγάλωσαν οι γονείς σας;

- Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε για το παιδί σας;

- Ποιους γονείς από τον ευρύτερο κοινωνικό σας περίγυρο θαυμάζετε;

- Τι είναι αυτό που θα θέλατε οι δικοί σας γονείς να έχουν κάνει διαφορετικά;

 

Πώς θα επηρεάσει το παιδί μου το γεγονός ότι θα επιστρέψω σύντομα στη δουλειά;

Παρόλο που υπάρχει η γενική εντύπωση ότι τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς -και ιδιαίτερα τη μητέρα τους- δίπλα τους στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Στην πραγματικότητα, όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Harvard, τα παιδιά επωφελούνται από το γεγονός ότι οι γονείς εργάζονται και απουσιάζουν από το σπίτι, καθώς αυτό τα κάνει να είναι -μεταξύ άλλων- πιο αυτάρκη. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το εάν κάποιος γονιός χρειάζεται να απουσιάσει κάποιες ώρες για να εργαστεί ή όχι, αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι να αφιερώνει την απόλυτη προσοχή στο παιδί του τις ώρες που μπορεί να του διαθέσει.

 

Θα γίνει ποτέ πιο εύκολη η «δουλειά» μου ως γονιός;

Αν πρέπει να απαντήσουμε με ένα «ναι» ή ένα «όχι», θα έπρεπε να πούμε «όχι»! Παρόλο όμως που δεν γίνεται πιο εύκολο, είναι συνέχεια διαφορετικό να είναι κανείς γονιός. Έτσι, τα προβλήματα, οι έγνοιες και τα άγχη δεν σταματούν, απλώς αλλάζουν μορφή, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, Επιπλέον, μαζί με τα παιδιά μεγαλώνουν και ωριμάζουν και οι γονείς και μαθαίνουν να χειρίζονται τα πράγματα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.