Print this page

Οι υποσχέσεις είναι για να τις κρατάμε, μαμά!

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τηρούν τις υποσχέσεις τους  
Τα παιδιά έχουν δυνατή ναι μεν επιλεκτική δε μνήμη. Μπορεί για παράδειγμα να μην θυμούνται ποιο κεφάλαιο στην μαθηματικά έκαναν το πρωί στο σχολείο όμως δεν υπάρχει ούτε μισή περίπτωση να ξεχάσουν την υπόσχεση που τους έδωσε η μαμά για την βόλτα στο παιδότοπο την επόμενη Κυριακή.
Έτσι οι γονείς υπόσχονται και έχουν τις καλύτερες προθέσεις όμως είναι τέτοιες οι περιστάσεις που μοιάζει μερικές φορές δύσκολο ή και ακατόρθωτο να τις τηρήσουν.
Είναι σημαντικό όμως να τηρείτε την υπόσχεση σας, όχι μόνο για ένα αλλά για πέντε λόγους:

Τα παιδιά μαθαίνουν πως μπορούν να σε εμπιστευτούν. Θέλετε τα παιδιά να σας υπακούν και να εμπιστεύονται ό,τι τους πείτε για την ηθική, τις σχέσεις, την θρησκεία κ.α. Αν όμως δεν σας πιστεύουν σε μικρά καθημερινά θέματα όπως μια ασήμαντη υπόσχεση πώς θα το κάνουν για πιο σοβαρά θέματα;

Δείχνετε στα παιδιά πως είστε ακέραιος άνθρωπος. Θέλετε τα παιδιά σας να κρατούν τις υποσχέσεις τους; Τότε πρέπει και εσείς να κάνετε το ίδιο. Είστε εξάλλου το παράδειγμα τους..

Τα παιδιά έτσι καταλαβαίνουν πως έχουν σημασία και αξία για εσάς. Αν έχετε χρόνο για τη δουλειά, το γυμναστήριο, το αγαπημένο σας σίριαλ στη τηλεόραση όμως δεν έχετε χρόνο και άρα θα αθετήσετε την υπόσχεσή σας για να πάτε για μπανιο το Σάββατο τα παιδιά θα συμπεράνουν πως δεν έχουν αξία για εσας, θα αισθανθούν υποτιμημένα.

Όταν τηρείτε την υπόσχεσή σας, το παιδί μαθαίνει να σας σέβεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς στεναχωριούνται γιατί διαπιστώνουν πως το παιδί δεν τους σέβεται. Σίγουρα δεν είναι η μόνη αιτία, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που το παιδί βλέπει έλλειψη χαρακτήρα, βασικό στοιχείο για να σε σέβεται το παιδί αλλά και όλος ο κόσμος. Όταν τηρείτε τις υποσχέσεις σας δείχνετε πως είστε άξιοι σεβασμού από το παιδί σας και από τον κόσμο όλο.

Δείχνετε στα παιδιά πως λειτουργούν σωστά οι ανθρώπινες σχέσεις. Θεμέλιος λίθος για μια σωστή σχέση είναι η εμπιστοσύνη. Όταν τηρείτε την υπόσχεση που δίνετε στα παιδιά σας, τους «δίνετε» ένα πολύτιμο εφόδιο για να χτίσουν αληθινές, σωστές σχέσεις.

Σίγουρα θα υπάρξουν φορές που όσο και να προσπαθήσετε δεν θα τα καταφέρετε και θα αθετήσετε την υπόσχεσή σας. Σε τέτοια περίπτωση, ζητάτε ειλικρινά συγγνώμη και προσπαθείτε να μην το κάνετε συχνά. Αν αυτό σας γίνει συνήθεια, θα γίνει και - κακό- χαρακτηριστικό την προσωπικότητα σας.