Print this page

10 πράγματα στα οποία συμφωνούμε μεταξύ μας όλες οι μαμάδες

Ναι, ναι… έχουμε τις διαφορές μας. Και μας αρέσει να διαφωνούμε μεταξύ μας ακόμα και στα πιο ασήμαντα πράγματα. Όμως, κατά βάθος, δεν νομίζω ότι υπάρχει μαμά που δεν συμφωνεί ότι…

1. Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Καμία δεν θα το άλλαζε με τίποτα, όμως η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα είναι πολλές. Η μητρότητα είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά –ευτυχώς μας αφήνει τεράστιο κέρδος και, αν είμαστε, τυχεροί ο άμεσος συνεργάτης μας είναι σέξι!

2. Αν μπορούσαμε να απαντήσουμε με μια λέξη στην ερώτηση «τι είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά;» θα λέγαμε «η αγάπη». Να τη νιώθουν, να την εκφράζουν και μετά να την ξανανιώθουν και να την ξαναδείχνουν. Ξανά και ξανά…

3. Κάθε παιδί έχει το χαρακτήρα του. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσουμε ότι το καθένα είναι μοναδικό και διαφορετικό, τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για όλους.

4, Μαμά σημαίνει ενοχή. Όποια απόφαση –μικρή ή μεγάλη- πάρουμε που αφορά το παιδί μας πάντα θα μας τρώει το άγχος εάν η άλλη επιλογή ήταν καλύτερη.

5. Όλοι νομίζουν ότι μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, αλλά εμείς ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα μας μεγαλώνουν αυτά. Τα παιδιά μάς βοηθάνε να ανακαλύψουμε πράγματα για τη ζωή και τον εαυτό μας που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπήρχαν. Αρκεί να αφιερώσουμε χρόνο και να είμαστε ανοιχτοί σ’ αυτά που μας δείχνει ο «μεγάλος δάσκαλος».

6. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Πότε εκείνο το μικροσκοπικό μωρό που έβαλαν στην αγκαλιά μας μετά τη γέννα έκανε τα πρώτα του βήματα; Πότε πήγε πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο; Πότε τελείωσε το δημοτικό; Πότε;;;;;

7. Το ένστικτό μας ξέρει πάντα καλύτερα. Ο πιο έμπιστος σύμβουλος είναι μέσα μας και σπάνια κάνει λάθος

8. Η μητρότητα δεν έχει οδηγίες χρήσης. Ο μόνος τρόπος να μάθεις τι είναι σωστό και τι λάθος είναι η εμπειρία.

9. Ο ύπνος είναι απαραίτητος. Για τη μαμά, για τον μπαμπά, για  το μωρό, για το παιδί, για την ψυχική μας υγεία!!!

10. Ταλάθηείναιαναπόφευκτα. Και συμβαίνουν πιο συχνά από ό,τι θα θέλαμε. Αλλά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε μαθήματα από αυτά που έχουμε κάνει και να φροντίσουμε να μην τα επαναλάβουμε στο  μέλλον.