Print this page

Υψηλές προσδοκίες

Ο δρόμος της μητρότητας δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα …

Όταν έχετε το μωρό σας για πρώτη φορά στην αγκαλιά σας, ονειρεύεστε όλες τις υπέροχες εμπειρίες που σας περιμένουν να μοιραστείτε.
Πως θα «κατεβείτε από το σύννεφο» και θα προσαρμοστείτε στις δυσκολίες της μητρότητας; Διαβάστε παρακάτω τρεις θεμελιώδεις αρχές για είστε μια ευχαριστημένη μαμά που πατάει τα πόδια της γερά στη γη. 

Χρειάζεται να δείξετε ευελιξία.
Μην δημιουργείτε μια συγκεκριμένη εικόνα του πώς θα γίνει το παιδί σας ή ποια θα είναι η σχέση σας μαζί του. Εάν το κάνετε, πιθανότατα να απογοητευτείτε. Είναι πολύ προτιμότερο να ξέρετε πως μπορεί η σχέση σας με το παιδί ή τα παιδιά σας να μην είναι αυτή που φανταζόσασταν αλλά με πολλούς τρόπους μπορεί να είναι καλύτερη από ό, τι φανταζόσασταν.

Αποδεχτείτε την ιδέα που έχει το παιδί για τον εαυτό του και πως θα γίνει στο μέλλον. Το θαυμάσιο, όταν δηλαδή η ιδέα του παιδιού ταυτίζεται με τις δικές σας προσδοκίες για το μέλλον του, δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Το αναμενόμενο είναι να μην συμπίπτουν οι προσδοκίες σας. Εσείς όμως σε κάθε περίπτωση οφείλετε να αγαπάτε και να ενθαρρύνετε το παιδί σας για να αισθάνεται άνετα να σας προσεγγίζει κάθε φορά που βιώνει μια απογοήτευση. Αν γνωρίζει πως δεν θα το υποστηρίξετε, μπορεί να σας αποφύγει από το φόβο να ακούσει ένα «σου το είπα» που στην ουσία δεν βοηθά σε τίπτα.

Mη μετανιώνετε .Μπορεί να νιώσετε με πικρία πως σε πολλές περιστάσεις δεν κάνετε ό,τι μπορούσατε για τα παιδιά σας. Όμως μην αφήσετε την λύπη και την απογοήτευση να σας καταβάλλουν. Είναι καλό να τρέφετε ελπίδες για τα παιδιά και το μέλλον τους όμως οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να σας κρατήσουν μακριά από το να απολαύσετε τα παιδιά σας και τη ζωή σας γενικότερα όπως είναι. Οι προσδοκίες που δεν πραγματοποιούνται μπορούν να σας οδηγήσουν σε πικρία , απογοήτευση και απόγνωση.