Print this page

Θέλετε να αυξήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος; Αυτοί είναι οι μοναδικοί 3 τρόποι να το πετύχετε!

Μπορεί να ακούσετε πολλές θεωρίες για το πώς μπορεί μια μαμά που θηλάζει να εξασφαλίσει περισσότερο μητρικό γάλα. Στην πραγματικότητα όμως, οι τρόποι για να το πετύχετε είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Γιατί όμως εξηγούν οι ειδικοί, τα μοναδικά πράγματα που μπορεί να κάνει μια μητέρα για να έχει περισσότερο γάλα (επειδή ίσως θέλει να φτιάξει μια τράπεζα μητρικού γάλακτος για αργότερα) είναι οι εξής:

Περισσότερα γεύματα ή αντλήσεις με θήλαστρο

Η διαδικασία παραγωγής του μητρικού γάλακτος υπακούει στον κανόνα της ζήτησης και της προσφοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό τόσο περισσότερο κινητοποιείται η παραγωγή του γάλακτος και αυξάνεται η ποσότητά του. Το γάλα που παράγεται αποθηκεύεται στους γαλακτοφόρους αδένες μέχρι το σημείο που δεν μπορούν να συγκρατήσουν άλλο. Τότε, μια πρωτεΐνη, η FIL, δίνει το σήμα για την διακοπή της ροής νέου γάλακτος έως ότου καταναλωθεί αυτό που ήδη υπάρχει αποθηκευμένο. Όταν το μωρό θηλάσει, οι «αποθήκες» αδειάζουν και τα επίπεδα της πρωτεΐνης FIL μειώνονται, επιτρέποντας στους αδένες να παράξουν κι άλλο γάλα. Για το λόγο αυτό, όσο περισσότερο θηλάζει ένα βρέφος -ή αντλείται γάλα με το θήλαστρο- τόσο πιο πολύ γάλα έχει η μητέρα.

Πρόσληψη περισσότερων υγρών

Ο οργανισμός του ανθρώπου αποτελείται κυρίως από νερό και έχει ανάγκη από το στοιχείο αυτό για να εξασφαλίσει οποιαδήποτε λειτουργία του. Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι σε μεγάλο μέρος νερό, πράγμα που σημαίνει ότι εάν το σώμα της μητέρας είναι αφυδατωμένο θα παράξει λιγότερο γάλα προσπαθώντας να εξοικονομήσει νερό για τις ζωτικές λειτουργίες του. Μια γυναίκα που θηλάζει θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 3,5 λίτρα νερό προκειμένου να παράγει τη μέγιστη ποσότητα γάλακτος που μπορεί. Μπορεί να το εξασφαλίσει και καταναλώνοντας τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά., Όσο για την πολύ συχνά απορία των μαμάδων, εάν μπορούν να πίνουν καφέ όταν θηλάζουν, διαβάστε την απάντηση εδώ...

Κατανάλωση ικανού αριθμού θερμίδων

 

Ο θηλασμός απαιτεί έξτρα ενέργεια η οποία έχει υπολογιστεί σε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. Για να είναι ικανοποιητική η παραγωγή γάλακτος θα πρέπει η μητέρα να καταναλώνει τουλάχιστον 1800 θερμίδες ημερησίως . Φυσικά, το ιδανικό είναι οι θερμίδες αυτές να προέρχονται από τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και να αποφεύγονται οι λεγόμενες «κενές» θερμίδες, όπως αυτές που προέρχονται από τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά.