Print this page

Mόνο αγάπη για το καλοκαίρι

Για πολλές οικογένειες, οι καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει περισσότερος ανταγωνισμός και καβγάς ανάμεσα στα αδέλφια, απειθαρχία, φωνές, τιμωρία. Υπάρχει τρόπος να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τέτοια προβλήματα πριν χαλάσει εντελώς το καλοκαίρι σας. 

Μπορείτε να θέσετε νέους κανόνες, ειδικά για το καλοκαίρι, με βάση τις ανάγκες και τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Ίσως να μπορείτε να το αφήσετε να κοιμάται παραπάνω και να είστε πιο ελαστικοί με τις δουλειές που τους αναθέτετε. Να είστε συγκεκριμένοι με τις συμπεριφορές που δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε . Καταγράψτε τους κανόνες σας και τοποθετείστε τη λίστα σε μια ιδιαίτερα ορατή περιοχή, όπως π.χ. στην πόρτα του ψυγείου. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε να πνίξετε με υποχρεώσεις τα παιδιά σας.

Φτιάξτε τη δομή της ημέρας του παιδιού. Όταν το αυστηρό σχολικό πρόγραμμα του χειμώνα αντικαθιστά η ραθυμία και η χαλαρότητα του καλοκαιριού πολλά παιδιά δυσκολεύονται να το συνηθίσουν. Έτσι, χωρίς να έχουν κάποιον να τους λέει τι να κάνουν ή πώς να περάσουν την ώρα τους τα παιδιά «ξεφεύγουν». Ίσως μερικά παιδιά κάνουν αταξίες για να τραβήξουν την προσοχή των μεγάλων αλλά πολλές φορές το κάνουν γιατί βαριούνται.

Δημιουργήστε μια απλή ρουτίνα για το παιδί σας: Να είναι κανόνας ότι οι δουλειές πρέπει να ολοκληρωθούν το πρωί. Πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να παίξει videogames ή ή να παίξει έξω όταν τελειώσει τις δουλειές που του έχετε αναθέσει. Μπορείτε επίσης να συμφωνήσετε με το παιδί σας ότι τα πρωινά είναι για δουλειές και λογοτεχνία ή προπόνηση ίσως σε κάποιο μάθημα ενώ τα απογεύματα μόνο για άφθονο παιχνίδι. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται πιο δομημένες δραστηριότητες για να χωρίσουν το χρόνο τους. Διατηρήστε την ώρα της σιέστας, τον χρόνο που θα φάει μεσημεριανό, θα παίξει έξω, σνακ κ.ο.κ.

Η ζαβολιές και η ενοχλητική συμπεριφορά προέρχεται συχνά από την επιθυμία των παιδιών να κερδίσουν την προσοχή. Κάθε φορά που επιπλήττετε, προειδοποιείτε ή τιμωρείτε το παιδί σας, του δίνετε προσοχή. Και για πολλά παιδιά, η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη από καμία προσοχή καθόλου.

Δώστε αποκλειστικότητα στο παιδί σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί: Συζητείστε, κάντε δραστηριότητες, διασκεδάστε παρέα. Ακόμα και δέκα λεπτά από τον χρόνο σας αν του αφιερώσετε η άτακτη συμπεριφορά θα μειωθεί δραστικά. Ο έπαινος είναι επίσης ένας απλός τρόπος να ενισχυθεί η καλή συμπεριφορά και να αποφευχθεί η άτακτη που επιδιώκει την προσοχή.

Η ανταμοιβή είναι ένας άμεσος τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς. Προσδιορίστε τη θετική συμπεριφορά που θέλετε να δείτε πιο συχνά και δώστε κίνητρα στο παιδί σας για να την υιοθετήσει. Λάβετε υπόψη ότι οι ανταμοιβές δεν πρέπει να περιλαμβάνουν ακριβά αντικείμενα και μεγάλες δραστηριότητες.

Να τηρήσετε τις συνέπειες. Αν το παιδί δεν ακολουθήσει τους κανόνες θα υπάρχουν οι ανάλογες συνέπειες. Οι συνέπειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στο να μάθει το παιδί και όχι να τιμωρηθεί για κακή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας δεν καθαρίσει το πρωί το δωμάτιό του, μην του επιτρέπετε να βγει να παίξει μέχρι να το καθαρίσει. Βοηθήστε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη για την κακή συμπεριφορά του.