Print this page

Τι να προσέξετε όταν επιλέγετε στρώμα για την κούνια του μωρού

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της «προίκας» μωρού. 

Τα βρέφη περνούν περισσότερο χρόνο κοιμισμένα παρά ξύπνια, γι' αυτό και το πού και πώς κοιμούνται είναι πολύ σημαντικό. Πάνω στο στρώμα που θα επιλέξετε θα περνούν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους περίπου 18 ώρες την ημέρα -τώρα καταλαβαίνετε γιατί πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή!

Να τι πρέπει να λάβετε υπόψη:

Προτιμήστε ένα σκληρό στρώμα

Τα μαλακά, αφράτα στρώματα έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου των βρεφών. Ιδιαίτερα εάν το παιδί γυρίσει μπρούμυτα στον ύπνο του, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να ακουμπάει το πρόσωπό του σε μια μαλακή εύκαμπτη επιφάνεια. Επιπλέον, ένα σκληρό στρώμα επιτρέπει στο σκελετό του βρέφους να αναπτυχθεί καλύτερα όσο κοιμάται. Για να είστε σίγουροι ότι είναι όσο σκληρό και σταθερό χρειάζεται, προτιμήστε να πάρετε ένα στρώμα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη και όχι για νήπια. Στο εμπόριο θα βρείτε και στρώματα διπλής όψης, με μια πλευρά σταθερή για τη βρεφική ηλικία και μια πιο μαλακή, ώστε να το γυρίσετε από την άλλη όταν μωρό γίνει νήπιο.

Φροντίστε το υλικό του να μην επιτρέπει την ανάπτυξη μούχλας

Η μούχλα αναπτύσσεται σε περιοχές με υγρασία -οπότε μια καλή επιλογή είναι ένα στρώμα από αδιάβροχο υλικό ή με αδιάβροχο κάλυμμα (εάν επιλέξετε το κάλυμμα ξεχωριστά, βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει απόλυτα στο στρώμα και δεν περισσεύει).

Αποφύγετε τα στρώματα με επιβραδυντικά φωτιάς

Τα χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να κάνουν ένα αντικείμενο να μην παίρνει εύκολα φωτιά είναι συχνά τοξικά και απορροφώνται από το δέρμα. Από την άλλη, τα οργανικά υλικά είναι συνήθως πολύ εύκολο να πάρουν φωτιά -οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ πριν κάνετε την επιλογή σας.

Προτιμήστε ένα καινούριο αντί για μεταχειρισμένο

Ακόμα κι αν κάποιος σας χάρισε ή σας δάνεισε την κούνια από το δικό του μωρό, είναι καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα καινούριο στρώμα. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να βάλετε μούχλα, ακάρεα και άλλους μικροοργανισμούς στο πεντακάθαρο παιδικό σας δωμάτιο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει το σωστό μέγεθος

Το στρώμα θα πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στην κούνια, χωρίς να αφήνει κενά γύρω γύρω, όπου το παιδί θα μπορούσε να σφηνώσει το χέρι, το πόδι ή, ακόμα χειρότερα, το κεφάλι του. Για να είστε σίγουροι ότι το μέγεθος είναι σωστό, προσπαθήστε να βάλετε το χέρι σας ανάμεσα στην άκρη της κούνιας και το στρώμα. Θα πρέπει να μην μπορείτε να βάλετε άνετα πάνω από ένα δάχτυλο.

 

Διαβάστε κι εδώ τι πρέπει να προσέχετε όταν επιλέγετε καθισματάκι φαγητού...