Print this page

10 λέξεις που απέκτησαν εντελώς νέα σημασία από τότε που έκανα παιδί

Spoiler: Η μια από αυτές είναι η λέξη <διακοπές>!!!

Στο λεξιλόγιο μιας νέας μαμάς κάποιες έννοιες δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι γνώριζε μέχρι σήμερα. Πιθανότατα, συμβαίνει και σε εσάς! Να μερικές: 

Ύπνος: Μπορεί πριν γίνετε μσμα να μην του δίνατε ιδιαίτερη σημασία. Αλλά τώρα είναι η νέα σας εμμονή. Κάθε πρωί υπολογίζετε ακριβώς πόσες ώρες κοιμηθήκατε, κάνετε συγκρίσεις με άλλες μαμάδες και θεωρείτε τεράστιο άθλο εάν καταφέρετε να την πέσετε μισή ωρίτσα το μεσημέρι.

Δείπνο: Σηματοδοτούσε την έναρξη της βραδινής χαλάρωσης. Ήταν η ώρα που απολαμβάνατε κάτι ελαφρύ μαζί με ένα ποτήρι κρασί στο σπίτι ή σε κάποιο ήσυχο εστιατόριο όπου θα είχε κάνει κράτηση ο σύντροφός σας. Τώρα, σημαίνει «τσιμπάω κάτι στα όρθια, ενώ κρατάω το μωρό αγκαλιά κουνώντας το για να κοιμηθεί» (αν έχετε βρέφος) ή «κουνάω το κουτάλι σαν αεροπλάνο με την ελπίδα να προσγειωθεί όσο τα δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα στο στόμα του» –και θεωρώντας δεδομένο ότι το περισσότερο θα καταλήξει στο πάτωμα (αν έχετε νήπιο).

Διακοπές: Πριν σήμαινε ύπνος μέχρι το μεσημέρι, ατελείωτες ώρες κάτω από τον ήλιο, και πολύχρωμα κοκτέιλ μέχρι τα ξημερώματα. Σήμερα το πρόγραμμα έχει πρωινό ξύπνημα, μεσημεριανή σιέστα, παιδικές χαρές και μπάνιο μετά τις πέντε το απόγευμα, κι αυτό με το άγχος μην καεί από τον ήλιο!

Ρομαντισμός: Ξεχάστε τα λουλούδια, τις επετείους και τα πρωινά στο κρεβάτι. Τώρα, ο σύντροφός σας αποδεικνύει ότι είναι ο πιο γλυκός τους κόσμου απλά ξυπνώντας εκείνος την τέταρτη φορά μέσα στη νύχτα ή αλλάζοντας πάνα στο μωρό.

Χαλάρωση: Κάποτε σήμαινε «αράζω στον καναπέ ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό μετά από μια κουραστική μέρα». Τώρα είναι συνώνυμο της αίσθησης που έχετε όταν ο παιδίατρος σας διαβεβαιώσει ότι τα σπυράκια στα ποδαράκι του μωρού είναι τσιμπήματα από κουνούπι και όχι ανεμοβλογιά!

Δουλειές του σπιτιού: Πριν ήταν κάτι που σας απασχολούσε μια φορά την εβδομάδα και περιελάμβανε κυρίως σκούπισμα, ξεσκόνισμα, σφουγγάρισμα και σιδέρωμα. Τώρα είναι συνώνυμο ενός ατελείωτου φαύλου κύκλου εργασιών που αρχίζουν το πρωί και (δεν) τελειώνουν τα μεσάνυχτα.

Μοναξιά: Κάποτε οι ώρες που μπορούσατε να μείνετε μόνη ήταν μια απαραίτητη ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Πλέον, τις ελάχιστες φορές που σας έχει συμβεί δεν ξέρετε τι ακριβώς να κάνετε.

Κούραση: Παλιότερα έκανε την εμφάνισή της αφήνοντάς σας να χασμουριέστε στη μέση του μεσημεριανού meeting επειδή είχατε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ. Πλέον, είναι το βασικό χαρακτηριστικό σας από την ημέρα που γεννήσατε μέχρι και σήμερα.

Χρόνος: Κάποτε τον μετρούσατε με βάση την ώρα που ξυπνάτε, που πηγαίνατε στη δουλειά και που σχολούσατε. Σήμερα ορίζεται από δεκάδες παραμέτρους όπως: Πότε είναι το επόμενο γεύμα, πότε πρέπει να κάνει μπάνιο και αν έχετε αργήσει στο ραντεβού με τον παιδίατρο.

Σαββατοκύριακο: Ο ύπνος μέχρι αργά, οι βόλτες στα μαγαζιά, ο καφές με τις φίλες και οι κοντινές αποδράσεις έχουν αντικατασταθεί με βόλτες στις κούνιες, ψήσιμο κέικ και μπισκότων και ταινίες της Disney –και είναι και πολύ ωραία!