Print this page

Οδηγός συμπεριφοράς

Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε ή να θυμώνετε με τον εαυτό σας. Για την ακρίβεια μερικές φορές η κακή συμπεριφορά του παιδιού σας μπορεί να σας οδηγήσει πως να γίνετε καλύτερος στην κατανόηση και διαπεδαγώγηση του. 
Ιδού έξι τρόποι που θα σας δείξουν πως η κακή συμπεριφορά του παιδιού σας κάνει έναν καλύτερο γονέα.

1. Η κακή συμπεριφορά δίνει την ευκαιρία να διδάξετε
Όταν τα παιδιά ενοχλούν ή αντιμιλούν βοηθήστε τα να δώσουν καλύτερες απαντήσεις. Τα παράξενα παιδιά μπορούν να μάθουν να μιλούν καλύτερα, τα αντιδραστικά παιδιά μπορούν να μάθουν να υπακούν χωρίς πείσματα και τα «μαρτυριάρικα» παιδιά μπορούν να μάθουν να χειρίζονται τις διαφωνίες τους πριν καρφώσουν στους γονείς. Χρησιμοποιήστε δηλαδή την κακή τους συμπεριφορά για να διδάξετε .

2. Η κακή συμπεριφορά δίνει δίοδο επικοινωνίας με το παιδί σας
Μια ενοχλητική συμπεριφορά είναι ένδειξη πως χρειάζονται περισσότερη - όχι λιγότερη - προσοχή. Ομοίως μπορεί να σημαίνει απογοήτευση, ανασφάλεια ή φόβο. Η κακή συμπεριφορά υποδεικνύει πως πρέπει να προσεγγίσετε και να ενδυναμώσετε τη σχέση με το παιδί σας. Πάρτε λίγο χρόνο και κάντε του ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στην καρδιά του προβλήματος.

3. Η κακή συμπεριφορά μειώνει την υπερηφάνεια
Όλοι οι γονείς έχουν αισθανθεί περήφανοι για το βλαστάρι τους και τους καλούς του τρόπους. Ωσπου κάποια στιγμή φεύγει η καλή εντύπωση και οι γονείς μένουν σοκαρισμένοι και θυμωμένοι. Ο υπερήφανος γονέας ανησυχεί περισσότερο για τη φήμη του ως καλός γονιός παρά για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού του. Η κακή συμπεριφορά του παιδιού όμως δεν αντανακλάται σε εσάς γι'αυτό όσο πιο γρήγορα λύσετε το θέμα της περηφάνιας σας τόσο πιο εύκολα θα φτάσετε στην καρδιά και την κατανόηση του παιδιού σας.

4. Η κακή συμπεριφορά ελέγχει τα δικαιώματά του γονιού, δυστυχως!
Mετά από μια επίπονη σχολική μέρα, γεμάτη εξωσχολικές δραστηριότητα όταν επιτέλους καταλήγετε σπίτι, θελετε δικαιωματικά γαλήνη και ηρεμία. Όταν όμως αυτη η γαλήνη διακοπεί, αισθάνετε αγανάκτηση. Η διαπεδαγώγηση ομως σημαίνει πως χρειάζεται συνεχής, ενεργό γονική μέριμνα που δυστυχώς πολύ συχνά χρειάζεται τις πιο ακατάλληλες για τον γονιό στιγμές.

5. Η κακή συμπεριφορά μας βοηθά να παρατηρήσετε και να διορθώστε τυχόν ανεπιθύμητες καταστάσεις που επιδράσεις.
Μερικές φορές πρέπει η κατάσταση να φτάσει στα άκρα για να συνειδητοποιήσει ο γονιός πως το παιδί έχει κουραστεί πολύ ή δεν τρέφεται σωστά. Για το λόγο αυτό η κακή συμπεριφορά χρησιμεύει ως ένδειξη πως κατι δεν πάει καλά και χρειάζεται να δράσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας.

6. Η κακή συμπεριφορά σας  βοηθά να επαναξιολογήσετε την δική σας
Τα παιδιά είναι καθρέφτες. Οι στάσεις και τα λόγια τους είναι συχνά μια άμεση αντανάκλαση της δικής σας συμπεριφοράς. Όταν ένα παιδί φέρεται άσχημα, ή αποκτά κακή συνήθεια καλό είναι πριν την όποια δράση να σκεφτείτε και τη δική σας στάση. Μήπως δεν δίνετε την πρέπουσα σημασία; μήπως επιβάλλετε χωρίς να τα ακούτε; Δεν μπορείτε να διαμορφώσετε σωστά τον χαρακτήρα του παιδιού σας αν δεν φροντίζετε να φέρεστε εσείς πρώτα σωστά