Print this page

Εγώ, σχολείο, δεν πάω, δεν πάω, δεν πάω!

Τι να κάνετε αν το παιδί σας δεν θέλει να πάει στο σχολείο;
Το καλοκαίρι τελειώνει, το ίδιο και οι διακοπές. Η σχολική σεζόν σε λίγο αρχίζει και πολλοί γονείς τρέμουν στην ιδέα της πρώτης μέρας στο σχολείο.
Ορισμένα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα που θα βρεθούν ξανά με τους φίλους και συμμαθητές τους. Άλλα όμως νιώθουν πως ξεκινά πάλι η ατέλειωτη, βασανιστική εποχή του σχολείου. Τι μπορείτε να 
κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας ;

Μην χάσετε τον έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε κάθε είδους αντιπαράθεση. Αντίθετα, περιμένετε να ηρεμήσει το παιδί για να κάνετε μια εποικοδομητική συζήτηση για τους λόγους που το κάνουν να αρνείται πεισματικά να πάει στο σχολείο. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να βρείτε ποιο είναι το πρόβλημα αλλά και την αντίστοιχη λύση που μακροπρόθεσμα θα το βοηθήσει να πηγαίνει χωρίς πρόβλημα στο σχολείο του . Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις σκέψεις και τις ιδέες του για να καταλάβετε γιατί δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Η άμεση επικοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για να βρεθεί λύση στην κατάσταση.

Δώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το ακούτε και ότι του δίνετε σημασία. Xρήσιμες φράσεις σε αυτή τη περίπτωση: «Μπορείς να μου πεις ό,τι θες», «Τι μπορούμε να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα» ανοίγουν δίοδο επικοινωνίας με το παιδί. Επίσης με τον διάλογο σας δίνεται η ευκαιρία να το ενθαρρύνετε . Τα παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση. Μια αλλαγή σχολείου ή αμφιβολίες για τα μαθήματα και την βαθμολογία προκαλούν ανασφάλεια και είναι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην θέλουν να πάνε στο σχολείο. Προσπαθήστε να τονώσετε την αυτοπεποίθηση τους, να νιώσουν πως είναι ικανά και αξιαγάπητα.
Υπάρχουν και παιδιά που δεν θέλουν να πάνε σχολείο γιατί περνάνε καλύτερα στο σπίτι. Καλό λοιπόν είναι να βοηθήσετε την προσαρμογή με το να θέσετε εκ νέου κανόνες όπως περιορισμένος χρόνος χρήσης ipad ή επιστροφή στην ώρα ύπνου του χειμώνα.  

Βρείτε το πρόβλημα.Αν το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο και προσπαθεί να το αποφύγει συνεχώς με κάθε είδους δικαιολογίες ενώ παράλληλα δείχνει άγχος, φόβο ή πανικό τότε ίσως κρύβει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα που χρειάζεται δική σας αντιμετώπιση. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται πιεσμένο γιατί έχει τσακωθεί στο σχολείο, γιατί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, γιατί αντιπαθεί τον δάσκαλό του ή γιατί είναι θύμα bullying. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δάσκαλο και σε ψυχολόγο για να βρείτε λύση.