Print this page

Η διαταραχή άγχους αποχωρισμού και πώς να την αντιμετωπίσετε

Το άγχος αποχωρισμού δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Πολλοί γονείς νιώθουν άγχος, λύπη και νευρικότητα όταν το παιδί τους αρχίζει το σχολείο, κυρίως όταν πρόκειται για την πρώτη του φορά. 

Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε αν θα καταφέρει να προσαρμοστεί το παιδί σας ή απλά γιατί θα σας λείψει η παρουσία του. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορείτε να ανακουφίσετε το άγχος και την στεναχώρια σας

Μείνετε πολυάσχολοι. Αυτές οι δύο απλές λέξεις είναι το κλειδί για την σωτηρία σας από το άγχος του χωρισμού. Προγραμματίστε μελλοντικές δραστηριότητες πριν φύγει το παιδί σας, έτσι ώστε να έχετε αμέσως να κάνετε κάτι μετά την αναχώρησή του. Ακόμα κι αν δεν έχετε όρεξη να συμμετέχετε, πρέπει να προσπαθήσετε και να πείσετε τον εαυτό σας να προσαρμοστεί. Είναι σημαντικό να γεμίσετε τις μέρες σας, και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να τριγυρνάει στο σπίτι αναζητώντας το παιδί

Ψάξτε γονείς που αισθάνονται το ίδιο. Κανονίστε να βρίσκεστε συχνά για να διασκεδάζετε ή για να παίρνετε μέρος σε διάφορες δράσεις χωρίς τα παιδιά σας. Μπορείτε να παρηγορείτε ο ένας τον άλλο ή ακόμα και να λέτε πόσο σας λείπει το παιδί σας .

Βάλτε την διασκέδαση στη ζωή σας! Σκεφτείτε όλα τα πράγματα που πάντα θέλατε να κάνετε και δεν μπορούσατε, λόγω των γονικών υποχρεώσεων. Τώρα είναι η ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με τον σύζυγο σας, να γραφτείτε στη γιόγκα, να κάνετε κάποιο μάθημα ή να αλλάξετε την διακόσμηση σε ένα δωμάτιο στο σπίτι. Οι περισσότεροι γονείς έχουν μια μεγάλη λίστα με πράγματα που θέλουν να κάνουν αλλά δεν βρίσκουν χρόνο. Σκεφτείτε λοιπόν αυτό τον ελεύθερο χρόνο σαν μια χρυσή ευκαιρία για να κάνετε ό,τι δεν μπορούσατε ενόσω φροντίζατε 24/7 το παιδί.

Ποτέ μην το κάνετε να αισθάνεται ενοχές γιατί είναι πιθανό ότι και εκείνο να αισθάνεται άγχος και νευρικότητα για την στιγμή που θα φύγει από κοντά σας.  Συν τις άλλοις, το δικά σας αρνητικά συναισθήματα είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν στο παιδί και να συμβάλλουν στο άγχος του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να στεναχωρηθείτε και να έρθετε σε δύσκολη θέση γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο ενοχής. Κάνετε ό, τι Καλύτερο μπορείτε για να δείξετε ενθουσιασμό και αισιοδοξία για τα σχέδια του παιδιού σας.

Δεν θέλετε το παιδί σας να αισθάνεται ότι κάνει κάτι λάθος ή να μετανιώσει που πάει σχολείο! Να εκφράζετε μόνο αισιόδοξες σκέψεις για να βοηθήσετε στην αποτελεσματική μετάβαση του παιδιού στο σχολείο.