Print this page

Πώς θα καταφέρετε να ξυπνήσετε το παιδί σας το πρωί

Πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξυπνάει πιο εύκολα το πρωί;
Μερικά παιδιά (αλλά και ενήλικες) δυσκολεύονται πολύ να ξυπνήσουν το πρωί και δεν είναι απορίας άξιο, μια και πρωινό ξύπνημα σημαίνει πως μόλις σηκωθεί κανείς από κρεβάτι ξεκινούν ολες οι υποχρεώσεις της ημέρας.

Προσπαθήστε να καταλάβετε το παιδί σας. Μερικά παιδιά όπως παραδέχονται οι γιατροί είναι κουκουβάγιες άλλα είναι πρωινοί τύποι. Αν το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξυπνήσει, πρέπει να βρείτε τρόπο να το εντάξετε στην οικογενειακή πρωινή ρουτίνα.

Κοιμάται επαρκώς;
Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες. Για το λόγο αυτό πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να πηγαίνουν για ύπνο νωρίς και να κοιμούνται καλά. Αποφύγετε συγγενείς που ροχαλίζουν, πολύ φως, ύπνο αργά το βράδυ, χρήση οθόνης λίγο πριν τον ύπνο, φασαρία. Μπορεί το παιδί να κοιμάται πολλές ώρες είναι όμως καλής ποιότητας ύπνος του; Ξεκινήστε το ξύπνημα με αγάπη και τρυφερότητα. Αφήστε το να χουζουρέψει λίγο πριν σηκωθεί, λίγο χουζούρι δεν έβλαψε κανένα! Αν αρχίσετε να φωνάζετε θα χάσετε διπλά: θα το κάνετε να πεισμώσει και μακροπρόθεσμα να σας αγνοεί Ξυπνήστε το με τραγούδι σας. Το έχετε κοιμίσει με νανούρισμα γιατί να μην το ξυπνήσετε με τραγούδι;   Ξυπνήστε το με το αγαπημένο τους τραγούδι στο ραδιόφωνο . Θαυμάσιος τρόπος για να ξυπνήσεις κανείς, μικρός ή μεγάλος. Μπορείτε, εάν υπάρχει χρόνος φυσικά, να ψήσετε κάτι που να μυρίζει υπέροχα. Μια τυρόπιτα, ένα κέικ σοκολάτας. Όλα τα παιδιά «λυγίζουν» σε θεσπέσιες μυρωδιές! Κάντε τις δουλειές σας: Βάλτε σκούπα, πλυντήριο, μαγειρέψτε, οτιδήποτε θέτει το σπίτι σε λειτουργία. Μπορεί να αργήσει να σηκωθεί από το κρεβάτι, αλλά σίγουρα δεν θα μπορέσει να κοιμηθεί. Αν έχετε κατοικίδιο, αφήστε το να το ξυπνήσει. Δώστε του ένα παιδικό ξυπνητήρι και δείξτε του πώς λειτουργεί. Στην αρχή ρυθμίστε το παρέα έως ότου μάθει να το κάνει μόνο του. Κανονίστε μαζί τι θα κάνει , τι θα φορέσει, τι θα πάρει μαζί του το πρωί, από το βράδυ. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί ξέρει τι θα συμβεί την επομένη, θα αισθανθεί ασφάλεια και το πιο πιθανό είναι να σηκωθεί ευκολότερα. Αν μπορείτε, βάλτε το κρεβάτι του όπου υπάρχει φυσικό φως οι άνθρωποι ξυπνούν ευκολότερα με τον ήλιο απ’ ότι με το ξυπνητήρι. Σκεφτείτε αν μπορείτε να του αφήσετε λίγα λεπτά στην διάθεσή του για να δει τηλεόραση ή όποια άλλη οθόνη, εάν και εφόσον είναι έτοιμο. Αυτού του είδους η … δωροδοκία έχει μικρής διάρκειας αποτελεσματικότητα, όμως μπορείτε να το δοκιμάσετε σε επείγουσες καταστάσεις. Αφήστε το να ζήσει τις συνέπειες της αργοπορίας του. Αν χάσει μια εκδρομή γιατί άργησε να σηκωθεί από το κρεβάτι, σίγουρα θα το ξανασκεφτεί την επόμενη φορά. Όπως όλα όσα μαθαίνετε στα παιδιά χρειάζεται καλή διάθεση, χρόνο, παρατήρηση, πρακτική μα πάνω από όλα υπομονή.