Print this page

Έτσι θα αποφύγετε το burnout τη νέα σεζόν

Επειδή εάν δεν είστε καλά εσείς, δεν θα είναι κανένας!

Σπίτι, καριέρα, παιδιά, νοικοκυριό... ναι, μπορούμε να τα κουμαντάρουμε όλα, όχι όμως χωρίς κόστος! Ας παραδεχτούμε ότι είναι δύσκολο να είσαι μαμά κι ότι υπάρχουν μέρες που νιώθουμε ότι θα καταρρεύσουμε. Ενόψει λοιπόν μιας καινούριας σχολικής χρονιάς, γεμάτης με προκλήσεις, στόχους και υποχρεώσεις, ας επισημάνουμε όλα όσα θα μας βοηθήσουν να ισορροπήσουμε με δεξιοτεχνία ανάμεσα στους ρόλους μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό χωρίς όμως να χάσουμε κάπου στο ενδιάμεσο τη χαρά της ζωής, το κέφι και, τελικά, τον εαυτό μας! Αυτά τα tips θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε το burnout, με τον πιο πρακτικό και εύκολο τρόπο:

Μην θυσιάζετε το ύπνο

Όταν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε είναι λογικό να αποφασίζουμε να μείνουμε ξύπνιες για μερικές ώρες ακόμα ή να βάλουμε το ξυπνητήρι νωρίτερα προκειμένου να τα προλάβουμε όλα. Άλλες φορές μπορεί να ξενυχτήσουμε μόνο και μόνο για να απολαύσουμε μερικές στιγμές ηρεμίες ξάπλα στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση, αφότου όλοι πέσουν για ύπνο. Όμως, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι σχετικές έρευνες, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και την ευεξία μας και είναι τεράστιο λάθος να μην είναι στις προτεραιότητές μας.

Βρείτε κάτι που σας χαλαρώνει

Μπορεί να είναι μαθήματα γιόγκα, διαλογισμός ή μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας βοηθάει να χαλαρώνετε και να αντιμετωπίζετε το στρες, βάλτε το στο πρόγραμμα της ημέρας -ή έστω της εβδομάδας.

Φροντίστε τη διατροφή σας

Το σώμα σας είναι μια μηχανή. Όσο καλύτερα είναι τα καύσιμα που θα του βάλετε τόσο καλύτερα θα αποδώσει. Γι' αυτό, αντί να αρκείστε σε ό,τι άφησαν τα παιδιά στα πιάτα σας για το πρωινό σας, ασχοληθείτε με το να ετοιμάζετε κάθε μέρα κάτι θρεπτικό και υγιεινό και για εσάς -φυσικά, αυτό ισχύει για όλα τα γεύματα της ημέρας.

Πάρτε τηλέφωνο τα κορίτσια

Έχετε μία ή περισσότερες φίλες από εκείνες που όταν είστε μαζί γελάτε υστερικά και δεν καταλαβαίνετε πώς περνάει η ώρα; Κανονίστε να βλέπεστε πιο συχνά ή έστω να τηλεφωνιέστε, να τα λέτε μέσω messenger και γενικά να κρατάτε εποαφή.

Πείτε «όχι»

Κάθε φορά που κάποιος σας ζητάει να κάνετε κάτι αναρωτηθείτε αυτές τις τρεις ερωτήσεις: Θέλω να το κάνω; Είναι ανάγκη να γίνει; Θα με κάνει να νιώσω καλύτερα; Εάν δεν είναι και οι τρεις απαντήσεις «ναι», τότε πείτε «όχι». Τόσο απλό!

Ζητήστε βοήθεια

Η δουλειά του γονιού είναι πάρα πολύ δύσκολη για να μπορεί να γίνει από έναν άνθρωπο μόνο του. Για το λόγο αυτό ζητήστε και δεχτείτε βοήθεια! Κανονίστε με έναν άλλο γονιό να πηγαινοφέρνετε εναλλάξ τα παιδιά σας στις εξωσχολικές δραστηριότητες, εξηγήστε στο σύντροφό σας ότι του αναλογούν (τουλάχιστον) τα μισά από όσα κάνετε και, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, πληρώστε κάποιον να σας κάνει κάθε τόσο τις δουλειές του σπιτιού.

Κανονίστε να βγαίνετε κάθε τόσο

Ένα «ραντεβού» με το σύντροφό σας μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την ψυχολογία σας αλλά και για τη σχέση σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι υπερβολικό: μερικές απλές ιδέες είναι να πάτε ένα σινεμά ή έστω να πιείτε μαζί ένα ποτό στο σπίτι, μόλις κοιμηθούν τα παιδιά.

Κάντε γυμναστική

Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο ή χρήματα για να πάτε στο γυμναστήριο σίγουρα μπορείτε να πάτε μια βόλτα με γρήγορο βήμα στο πάρκο της γειτονιάς ή να χορέψετε μαζί με τα παιδιά στο σαλόνι! Ό,τι και αν είναι αυτό που θα σας βάλει σε κίνηση, είναι απαραίτητο για το σώμα και το μυαλό σας!

«Κακομάθετε» τον εαυτό σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε κάτι για εσάς την ίδια; Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε στον εαυτό σας, σίγουρα μπορείτε να του χαρίσετε την απόλαυση κάτι μικρού πού και πού, όπως ένα μανικιούρ, ένα καινούριο βιβλίο ή, έστω, μια βόλτα για window shopping. Το αξίζετε περισσότερο από όσο νομίζετε!