Print this page

Οι κανόνες που πρέπει πάντα να ακολουθείτε όταν «μαλώνετε» το παιδί

Για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιος είπε ότι είναι εύκολο να είσαι γονιός; Η ανατροφή ενός παιδιού -πόσο μάλλον περισσότερων- είναι μια απαιτητική «δουλειά» με πολλές χαρές αλλά και πολλές προκλήσεις. Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη ίσως από αυτές είναι να κάνουμε το παιδί μας να πειθαρχήσει. Όμως, όσο δίκιο κι αν έχουμε που θέλουμε να κάνει τα πράγματα με το δικό μας τρόπο, είναι σημαντικό ως υπεύθυνοι ενήλικες να προσπαθούμε να το πείσουμε υπό κάποιους συγκεκριμένους όρους. Όπως αυτοί:

Διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας

Εάν αρχίσουμε κι εσείς να ουρλιάζουμε απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα ουρλιαχτά του παιδιού μας το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Μην ξεχνάτε ότι εμείς είμαστε οι λογικοί, συνειδητοποιημένοι ενήλικες -δεν έχουμε το δικαίωμα να παθαίνουμε υστερία! Εάν αισθάνεστε ότι δύσκολα θα διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, πάρτε λίγο χρόνο, κάντε μια βόλτα, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και στη συνέχεια απευθυνθείτε στο παιδί για να του μιλήσετε για τη συμπεριφορά του.

Δεν μαλώνουμε ποτέ το παιδί μπροστά σε άλλους

Οι μεγάλοι συχνά ξεχνάμε πόσο άσχημα είναι να κρίνει κάποιος τη συμπεριφορά σου παρουσία τρίτων. Ομοίως και τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά στις παρατηρήσεις όταν γίνονται ανάμεσα σε εκείνα και τους γονείς τους, χωρίς να νιώθουν ότι ντροπιάζονται μπροστά σε άλλους.

Μιλάμε ευγενικά

Όσο δύσκολο κι ας σας φαίνεται να συνεχίσετε να φέρεστε όμορφα στο παιδί που μόλις ζωγράφισε το χαλί του σαλονιού με το ολοκαίνουριο και πανάκριβο κραγιόν σας, μην ξεχνάτε ότι το θέμα δεν είναι αυτή η μεμονωμένη πράξη, αλλά η γενικότερη εικόνα: θέλετε το παιδί σας να ξέρει ότι αξίζει να του φέρονται με καλοσύνη, σεβασμό και αγάπη. Ακόμα κι όταν δεν είναι τόσο αξιαγάπητο -ή μάλλον, κυρίως τότε!

Δείξτε επιμονή

Οι κανόνες που βάζετε πρέπει να μένουν σταθεροί και το παιδί να μην έχει την αίσθηση ότι κάποιες φορές εφαρμόζονται και άλλες όχι. Γι' αυτό, φροντίστε να ξεκαθαρίσετε ποιες συμπεριφορές θεωρείται απαράδεκτες και κρατήστε την ίδια στάση κάθε φορά που προκύπτει παρόμοιο θέμα. Επίσης, αποφύγετε τις «κούφιες» απειλές και συνέπειες. Εάν ξέρετε ότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε το λόγο σας, είναι προτιμότερο να μην πείτε τίποτα.

Δεν χρησιμοποιούμε φυσική τιμωρία

Όχι μόνο δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά προκαλεί κάτι ακόμα χειρότερο από την κακή συμπεριφορά του παιδιού: το μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι οκ να χτυπήσει κάποιον, αρκεί να θεωρεί ότι του αξίζει!

Βεβαιωθείτε ότι οι κανόνες που έχετε θέσει αντιστοιχούν στην ηλικία του παιδιού

Ακόμα και μερικοί μήνες μπορεί να κάνουν τεράστια τεράστια διαφορά στην ανάπτυξη ενός παιδιού και την ετοιμότητά του να ακολουθήσει συνειδητά κάποιους κανόνες. Γι' αυτό αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά και μην προσπαθείτε να εφαρμόσετε σε ένα 3χρονο τους κανόνες που η φίλη σας επιβάλλει στο δικό της 4χρονο παιδί. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό!